10 éves a BPW-Hungária Kft. Műszaki Képzőközpontja

A német BPW Bergische Achsen KG szombathelyi leányvállalata, a több mint 1500 főt foglalkoztató BPW-Hungária Kft. nehézfutóművek, futóműrendszerek előállításával, illetve agrárgépipari termékek tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik.A vállalat, amely 1991-es alapítása óta töretlenül fejlődik, jól képzett szakemberekkel és modern tervező eszközökkel éri el sikereit. A folyamatosan végrehajtott beruházásoknak köszönhetően világszínvonalú, egyedi futóműgyártó bázis alakult ki Szombathelyen.

_SAD2347

A BPW-H – csakúgy, mint németországi anyavállalata – kezdetektől kiemelt szerepet vállal a szakember-utánpótlás nevelés területén.  E törekvésben mérföldkő volt a 2008-as év: ekkor kezdte meg működését a vállalat saját Műszaki Képzőközpontja. Az 1.100.000 eurós beruházással létrehozott tanműhelyben duális szakképzés keretében a hegesztő, a gépi forgácsoló, illetve a mechatronikai technikus szakmához kapcsolódó gyakorlati ismereteket sajátíthatják el a tanulók.

A tanműhelyből kikerülő tanulók – mint későbbi munkavállalók – kulcsfontosságú szerepet töltenek be a BPW-H munkaerő-utánpótlásában: az elmúlt 10 évben 177 fő tett sikeres szakmai vizsgát, többségük jelenleg is a vállalat munkatársa.

A BPW-H évek óta aktív pályaorientációs tevékenységet folytat, évről évre több rendezvényen vesz részt, hogy elérje és megszólítsa a pályaválasztás előtt álló tanulókat. A 10 éves jubileumot november 24-én, szombaton rendhagyó Tanműhelyi nyílt nap keretében ünnepelte. 

A rendezvényen Mándli Péter ügyvezető igazgató és Novák Tibor HR vezető köszöntötte a megjelenteket, majd lehetőség nyílt a működő tanműhely megtekintésére. A vállalat színes programokkal várta az érdeklődőket, melyek közül a legnépszerűbb a gyárlátogatás volt. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről két pályaválasztási tanácsadó, Holczapfel Tünde és Firisz Anita is segítette szakmaválasztásban bizonytalan diákokat és szüleiket. Emellett a rendezvény ideje alatt grafológiai pályaválasztási tanácsadáson is részt lehetett venni. A felsőoktatás iránt érdeklődő látogatók a duális gépészmérnökképzésről is informálódhattak a GÉP-ÉSZ standon, ugyanis a vállalat kiemelten, akár duális ösztöndíjjal is támogatja a tanműhelyi tanulók továbbtanulását. 

_SAD2178

A BPW-s játékokkal berendezett játszóház, az ajándék bögre, a tea, a sült gesztenye, a harapnivaló, a fotófal és a népszerű Rádió1-es élő kívánságműsor a Nyílt nap sokszínűségét volt hivatott biztosítani. 

A születésnapi rendezvényen torta, pezsgő és nyeremények is vártak a több mint 200 résztvevőre. 

Amellett, hogy a korábbi évekhez hasonlóan aktívan hirdette a vállalat a rendezvényt, a térségbeli általános iskolákat korábban nem megszokott módon szólította meg: a Nyílt napra legtöbb diákot felvonultató iskola egy 160.000 Ft értékű LEGO robotot nyert a vállalattól. A felhívás sikeresnek bizonyult: az Oladi Általános iskola, szervezett buszjáratokkal, több mint 120 felső tagozatos tanulót mozgósított a rendezvényre. Köztük rengeteg lányt is, amely egybevág a vállalat hosszú távú céljaival: minél több diáklányt bevonzani a műszaki szakképzésbe. 

Ezzel a törekvéssel a társadalom számára is kiemelten fontos cél megvalósítását támogatja: a műszaki pálya felé orientálja azokat a diákokat, akik egyáltalán nem találkoztak a műszaki pálya nyújtotta karrierlehetőségekkel vagy még bizonytalanok a szakmaválasztásban.

Léránt Adrienn
HR munkatárs
BPW-Hungária Kft. 


- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!