5 hiba az önéletrajzban, amit soha ne kövess el

Rengeteg helyre elküldöd a jelentkezésedet, de még csak válaszra sem méltatnak? Megesik. Viszont lehet, hogy csak egy-két apróságon múlik az egész. Kíváncsi vagy a lehetséges megoldásokra? Mutatjuk László Bocknak, a Google egykori HR vezetőjének a tippjeit. 

Ha huzamosabb ideig nem kapsz választ, és ez több jelentkezésnél is előfordul, nem árt tüzetesebben megvizsgálni az önéletrajzodat. Van ugyanis az önéletrajznak néhány egészen sarkalatos pontja, ahol ha hiba van, az bizony nem vet ránk túl jó fényt. Aminek szinte azonnali következménye, hogy hamar az önéletrajz kupac aljára kerülhet a mi CV-nk is.     

Hogyan kerülhetjük el ezt?

Van valaki, akinek a témában megkerülhetetlen a véleménye, akit nevezhetnénk akár a HR szakma koronázatlan királyának is. Ő pedig nem más, mint László Bock, a Google egykori HR igazgatója. A magyar származású szakember 2006-ban csatlakozott a Google-hoz, és majdnem 15 éven keresztül volt a cég személyügyekért felelős igazgatója.

Ez idő alatt közel 20 ezer különböző önéletrajz ment át a kezei között, és habár nyilván látott sok kiváló önéletrajzot is, a hibák, amik előfordultak, mondhatni minden esetben tipikusak voltak.

Business situation, job interview concept.

Nézzük is meg, melyik az az öt típushiba, amire a jövőben neked is érdemes odafigyelni, ha sikeresen szeretnéd megpályázni a következő pozíciót.

  1.   Az egyik legfontosabb a formázás hiánya. Ezt nevezhetnénk akár az első benyomásnak is, arról pedig tudjuk, csupán egyszer van rá lehetőségünk.
    Egy zavaros, összecsapott önéletrajz nem viszi előre a jelentkezésünket. Szánj rá időt, formázd meg megfelelően, ötletesen, majd mentsd el PDF formátumba!
  2.   Ne adj ki bizalmas információkat! Ha egy ügynökségnél dolgozol, nem biztos, hogy jó ötlet kiadni az ügyfelek neveit. Légy lojális a volt munkáltatóidhoz, így a leendő alkalmazóid is biztosak lehetnek abban, hogy megbízható munkatársuk leszel.
  3.   Ügyelj a helyesírási hibákra, az elütésekre! A CareerBuilder szerint a CV-k 58 százalékában van elütési hiba, ez pedig – valljuk be -, nem fest jól. Felületességre vall, márpedig ki szeretne egy figyelmetlen, szórakozott kollégával dogozni.
  4. Ne legyen túl hosszú, keresd az arany középutat! Egy személyzetis kollégának sincs ideje regényeket olvasni önéletrajz gyanánt. Persze a túlzott szűkszavúság sem erény ebben a helyzetben. Légy lényegretörő, tömör, mondj el mindent, amit feltétlenül tudni kell rólad, de pontosan csak annyit!
  5.   Végezetül pedig ne hazudj! Valótlant állítani egy önéletrajzban azon túl, hogy etikátlan, szinte biztos, hogy bizonyos szankciókat von majd maga után. Ez akár elbocsátás is lehet.

Bock azt mondja, soha de soha ne hazudj az önéletrajzodban. Nem éri meg, ugyanis egy biztos: előbb vagy utóbb, de ki fog derülni.

 

- HR, munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!