A túlgondolás problémája

A dolgaink túlkomplikálása sokunkra jellemző tulajdonság. De nem csupán a magánéletben, hanem az üzleti életben is számtalanszor elkövetjük ezt a hibát.

A Michigan-i Egyetem egyik tanulmánya szerint a 25 és 35 év közötti felnőttek 73 százaléka hajlamos túlgondolni a dolgokat, ugyanúgy, mint a 45–55 évesek 52 százaléka. Pedig a problémák túlgondolása veszélyes játék, aminek sok negatív következménye lehet a jólétünkre.

Ahogyan David Spiegel, a Stanfordi Egészségügyi Stressz és Egészségügyi Központ igazgatója mondja: “Van úgy, hogy a probléma miatti aggodalom sokkal rosszabb, mint maga a probléma.”

A túlgondolás olyan sok lehetőséget, választást és forgatókönyvet hoz létre, hogy végül nem tudunk döntést hozni. Ezt a folyamatot a szaknyelv „analízis bénulásnak” nevezi.

Portrait of pensive elegant entrepreneur looking through office window

Ilyenkor beragadunk a lehetséges következményekbe, olyanokba, amiknek nem is biztos, hogy van realitása. Ezek pedig megbéníthatnak vagy befagyaszthatnak bennünket a cselekvésben – mondja Rajita Sinha, a Yale Stresszközpont igazgatója.

Ha pedig nagy nehezen végre sikerül is döntést hoznunk, a túlgondolás miatt nagyobb a lehetősége annak, hogy rosszul választunk. Sokszor ugyanis összekeveredik a sok-sok versengő gondolat. A túlgondolás ráadásul a megérzést, az ösztöneinket is képes felülírni. 

Gondolj csak bele! Ha nem gondolod túl a dolgokat, nyugodt maradsz, nyugodtabban pedig kreatívabban lehet döntést hozni. 

A túl sok gondolkodás úgy tűnik tehát, hogy korlátozza a kreativitást, ráadásul rengeteg energiánkat felemészt, mondhatni teljesen feleslegesen. Ugyanis az agy temérdek féle gondolatot és forgatókönyvet generál, amelyeknek kis százaléka lesz csak hasznos.

Ez a fenti folyamat pedig akár hisszük, akár nem, bizony hatással van a testünk működésére is. Ez olyan, mint egy rosszul működő autó. A motor fut, de nem jutsz vele túl messzire.

A dolgok túlbonyolítása ugyanis még stresszessé is tesz minket. Amikor túlságosan sokat agyalunk, a testünk kortizolt, azaz stresszhormont termel. Az idő múlásával a folyamatos kortizol kibocsátás kimeríthet minket, ami könnyen kiégéshez vezethet.

Mint látszik, az esetek többségében nem érdemes tehát túl sokáig tépelődni egy adott problémán, néha elég csak várni, és hagyni a dolgokat megoldódni a maguk módján. Próbálj ezekre figyelni az üzleti döntéseid során is!

 

- produktivitás, üzleti célok, üzletszerzés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!