Alaposan visszaüthet a lakáspiac erőteljes felpörgetése

Építőipari fórumra várják az érdeklődőket szerdán a vasi kamarába – Építőipari fórumot szervez a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a szombathelyi székházában április 4-én, szerdán délután 2 órától. Ezen Csermely Gábor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) vezető-helyettese tart előadást Az építőipari kivitelezési folyamat problémaköreiről a TSZSZ tapasztalatain keresztül címmel, továbbá Hédi Zoltán okleveles műszaki tanár és magasépítési üzemmérnöktől hallhatnak az érdeklődők gyakorlati tudnivalókat az e-napló vezetéséről. A fórumon lehetőség lesz a résztvevők közötti tapasztalatcserére is.

2013 óta építőipari kivitelezési, tervezési szerződések teljesítéséből fakadó vitás ügyekben bármelyik szerződő fél fordulhat a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez, ha a teljesítésigazolás kiadása vitás, nem történt meg, vagy a kiadott teljesítésigazolás ellenére a kifizetésre nem kerül sor. A TSZSZ háromtagú szakértői tanácsa egy szakvéleményt készít, ami elősegítheti a felek megegyezését, vagy ha ez nem történik meg, meggyorsítja a peres eljárás folyamatát.

TSZSZ eddigi működéséről érdemes tudni, hogy 2017 október végéig országosan 825 kérelem érkezett be a szakértői szervhez. Ez azt jelenti, hogy havonta átlagosan 18-20 kérelmet adnak be az érintettek, az eddigi havi csúcs 42 ügy volt. A tavaly októberig beadott kérelmekhez tartozó beruházási érték mintegy 200 milliárd forint, ebből a vitatott összegek értéke eléri a 24 milliárd forintot. A legnagyobb vitatott összeg 1,5 milliárd, a legkisebb 225 ezer forint volt.

A szakvéleménnyel lezárult ügyek esetében a vitatott összegeknek átlagosan a 70-80 százalékát állapították meg a szakértők. A beadott kérelmek mintegy negyedénél nem indult eljárás, mert vagy nem volt írásos szerződés (10 százalék), vagy a kérelmező nem teljesítette a hiánypótlást (33 százalék), illetve visszavonta a kérelmét (30 százalék).

 


Vas megyében eddig 32 kérelmet nyújtottak be, ebből 9-et elutasítottak, 19 esetben született szakvélemény. A vasi kérelmeknél a vitatott összeg összesen bruttó 460 ezer 828 forint volt.


S hogy miért fontos tisztában lenniük az érintetteknek a TSZSZ létezésével, illetve a szakértői szerv által nyújtott lehetőségekkel? Például azért is, mert az utóbbi hónapok tapasztalatai szerint egyre többen aggódnak amiatt, hogy a lakáspiac erőteljes felpörgetése később alaposan visszaüthet. Egyre többet hallani határidő csúszásokról, nem megfelelő minőségű kivitelezésről vagy folyamatosan emelkedő költségekről a lakásépítési piacon – figyelmeztet Csődök várhatók az építőiparban című cikkében az enpenzem.hu.

Az építőipar „felpörgését” jelzi egyebek mellett az is, hogy idén februárban 472 építőipari cég alakult az országban – ezen belül Vas megyében négy -, ami az elmúlt négy év legmagasabb értéke – hívja fel a figyelmet az opten.hu.

Two authentic construction workers collaborating in the installation of concrete formwork frames

A vállalkozási kedv nem véletlen, hiszen 2017 építőipari termelése közel 30 százalékkal haladta meg a 2016-os értéket, és a kereslet felfutásának köszönhetően egy év alatt 5,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak. A cégalapítási számok mellett sajnos továbbra is magas a megszűnő cégek száma. Idén januárban 354, februárban 329 cég szűnt meg a szektorban – Vas megyében februárban négy.

A magas megszűnési számokon némiképp szépít az az adatsor, hogy a felszámolások száma alacsony, csak 65 ilyen eljárás indult február során. A megszűnések jelentős része kényszertörlések eredménye, ami egyrészt jelzi, hogy zajlik a hatósági nagytakarítás, másrészt pedig azt, hogy a hitelezők már kevéssé próbálkoznak partnereik felszámoltatásán keresztül behajtani a követeléseiket – folytatódik az opten.hu cikke. „Összességében tehát rendkívül magas a fluktuáció, ezzel együtt az ágazat tisztulni látszik, a lánctartozások csökkenőben vannak és a követelések behajtására is jobbak az esélyek, mint a korábbi években” – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A szektor azonban továbbra sem mentes a problémáktól, februárban 778 építőipari cég ellen indult végrehajtás, tehát a fizetési nehézségek az ágazat jelentős részét érintik. A likviditási problémák mellett a legnagyobb gond a szakemberhiány.

Visszatérve az enpenzem.hu cikkére, érdemes abból kiemelni a következő részt:

Az Atradius hitelbiztosító friss elemzésében újabb veszélyekre hívja fel az újépítésű lakás vételét fontolgatók figyelmét. A társaság országigazgatója szerint a magyar építőipar kilátásai az elmúlt két év fejlődése ellenére sem egyértelműen pozitívak. Vanek Balázs azt mondta, hogy bár tavaly 129,5 százalékkal nőtt a szerződésállomány, a termelés pedig közel 30 százalékkal bővült, megmaradt a szektor legnagyobb kockázata, a vállalatok alultőkésítettsége. A tőkehiányos szektorban ez várhatóan a csődök 5-10 százalékos növekedéséhez vezet az idén – összegezte.

Fontos, hogy a leendő lakásvásárlók is tisztában legyenek a kockázatokkal, mielőtt szerződést kötnek. Érdemes alaposan tájékozódni a beruházókról, a kivitelezőkről. Például a kamaránál. 2017 októberétől idén március közepéig 204 egyéni vállalkozó, illetve cég kezdeményezett kivitelezői regisztrációt a vasi kamaránál. A nyilvántartásba vétel ugyanis kötelező azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, egyéni vállalkozóknak, amelyek/akik a kivitelezéshez kapcsolódó tevékenységet folytatnak. A nyilvántartási számot ezt követően fel kell tüntetniük a szerződéseken, illetve az e-naplóban. Erről is szó lesz a szerdai kamarai építőipari fórumon.

- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!