Amikor vállalkozóként feltesszük a kérdést: Mi értelme van ennyit dolgozni?

Egy vállalkozónak rengeteg akadályt kell leküzdenie a munkája során. Ez mindenkinél így van. Az viszont, hogy ki milyen nehézséggel szembesül, már számos tényezőtől függ. Egy dolog azonban szinte biztosan megérint mindenkit, az pedig a kiégés problémája.

Legalábbis az az érzés, amikor elegünk van és feltesszük magunknak a kérdést, hogy miért is hajtunk egész nap.

Ezt sokan már kiégésként jellemzik, pedig ez még csak egy erős stresszhatás eredménye. Az esetek többségében ugyanis pár nap pihenő után újra visszatér a lelkesedés. Akárcsak a hosszútávfutóknál. A 50-60. kilométernél már felteszik maguknak a kérdés, hogy mi értelme van annak, hogy csak futok, mondhatni a semmiért. A vállalkozó is így van. És, ahogy a futó a verseny után pár nappal már indulna újra edzeni, úgy a legtöbb vállalkozó egy rosszabb periódus után is újra bizonyítani szeretne.

Szóval az, hogy valamiért besokallunk, az még nem a kiégés. Viszont ha már érezzük ezt, azért az jelent valamit. Ilyenkor jobb ritmust váltani és elkezdeni más kihívásokat is keresni. És ez a kiégés elleni védekezés egyik titka.

photo-1541199249251-f713e6145474

Ahogy azt Bill Gates nyilatkozta még a 30-as éveiben: ő nem fél attól, hogy kiég a sok munkától. Ugyanis az ő hivatása annyira változatos, hogy erre nem kerülhet sor – mondta. Vagyis ha érezzük, hogy valami nem úgy alakul a munkában, ahogy mi elképzeltük, csempésszünk új kihívásokat a mindennapokba. Ami elsőre egyszerűnek tűnik, de valójában nem az. Különösen a vállalkozók esetében nem. És pont ezért ég ki sok vállalkozó. Mégha tudják is, hogy mi lenne a megoldás, nem lépik meg, ugyanis túl merevek a változtatáshoz.

Azaz az első lépés a kiégés elleni küzdelemben, a megelőzésben a merevség leküzdése. A második pedig az új kihívás keresése. Indulj kicsiből, kezdj el mondjuk egy új szolgáltatást bevezetni a cégednél! Az új projekt teendőit pedig csempészd bele a mindennapokba.

A kiégés azonban nem biztos, hogy csak a munka unalmassá vagy túlságosan stresszessé válásának köszönhető. Az esetek nagy százalékában a munkahelyi kiégés oka, hogy otthon nincs valami rendben. Ha nincs pezsgő magánélet, nem rendelkezel hobbival, jobb híján dolgozol – elég ha csak agyban teszed ezt. Ez a felállás pedig ugyancsak a kiégéshez vezet. Vagyis vállalkozóként talán az átlagnál is fontosabb, hogy találj magadnak egy olyan szabadidős időtöltést, ami a kemény munka után feltölt és segít kikapcsolni. Így képes leszel hétköznap este is elengedni munkát, és másnap újult lendülettel tudod belevetni magadat a napi feladatokba.

Ja, és nem árt ha tudunk “nem”-et is mondani. Ehhez itt találsz egy-két tippet: Egy vállalkozónak tudni kell NEM-et mondani – Te képes vagy erre?

- üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!