Az apróbb munkahelyi problémák kezelésében is sokat segíthet ez a dán módszer

Más nemzetek által leginkább ismert dán szó a Hygge. Erről, a nyugodt hangulatot kifejező szóról talán te is hallottál már. Viszont a világ legboldogabb nemzete nem ezt a szót használja legtöbbször. Bármennyire is meghatározza a kultúrájukat a Hygge… A friss felmérések szerint a dánoknál a „pyt” (pid) szó szerepel a legtöbbet használt szavak listájának első helyén. Amit a Hygge-hez hasonlóan szintén nem lehet lefordítani. De nem is biztos, hogy szükséges. Sokkal fontosabb, hogy a szóhoz kapcsolód elvet kövessük. A „pyt” szó használata egyébként nem véletlenül került az első helyre.

A “pyt” szó használata szoros összefüggésben áll azzal, hogy a dánok a legboldogabb nemzet

Ezt a kifejezést ugyanis akkor mondják ki, amikor valami nem úgy sül el, ahogy azt szerették volna. És leginkább az elengedéshez van köze. A dánok ugyanis a kis problémákon nem rágódnak, elengedik azokat, és kész. Ebből ki is lehet következtetni, hogy “pyt” használata valójában egyfajta stresszkezelési módszer. Amiről azért gondoltuk, hogy írnunk kell a VasiGazdaság oldalán, mert Magyarországon sokan hajlamosak túlreagálni a munkahelyi dolgokat. Sajnos mi magyarok gyakran szoktunk a bolhából is elefántot is csinálni. Ahelyett, hogy azt mondanánk, hogy “pyt”. Azok a problémák, amiknek nincs hosszú távú negatív kihatása, nyugodtan elengedhetők – vélik a dánok. Illetve nem szabad, hogy olyan dolgok, amikre nincs ráhatásunk, feleslegesen stresszeljenek minket. És ezt már az iskolás gyerekeknek is tanítják. A mószer ugyanis sok más mellett abban is segít, hogy ne érezzünk felesleges csalódásokat. Illetve azt is megtanítja, hogy nem lehet minden tökéletes. Amit lássuk be, valóban jobb már kisgyermek korban megtanulni. Nincs meg egy játék – “pyt” – mondják a dán gyerekek.

pyt - dán stresszkezelési módszer

Egyébként pszichológia tanulmányok bizonyítják, hogy sokkal boldogabb, és hosszabb ideig él az, aki kevesebb napi problémát él meg. Ahogy ez a dánoknál is jellemző. Egy másik kutatás pedig azt mondja, hogy sok esetben a túlzott perfekcionizmusnak köszönhető az, hogy depresszióssá válunk. Pedig jobb lenne ha tudatosítanánk: nincs tökéletes.

Persze a “pyt” sem használható mindenre. Például az olyan problémákra kifejezetten tilos ezt mondani, ami az egészséget, az alapvető szükségleteket érinti.

Viszont a munkában nagyon is jól jöhet az, ha ki tudjuk mondani. Próbáld ki te is ezt a módszert!

Értelmezd egy “reset” gombnak! Valami rosszul sült el? És akkor mi van? Kezdd újra!

 

- munkaügy, üzleti célok, üzleti coaching

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!