Az egyszemélyes vállalkozásoké a jövő – Hogy miért?

Az alkalmazotti lét egyre kevésbé vonzó. A millenniumi generáció tagjai a szabadság miatt választják a szabadúszó létet, az idősebb generáció tagjai pedig azért, mert az állandó munkahelyi nyomásból van elegük.

És ez már nem csak egy szubjektív feltevés, hanem a kutatások is igazolják, hogy a szakértelemmel rendelkezők inkább a saját útjukat járják, minthogy alkalmazottként kelljen dolgozniuk. Amerikában például tavaly év végén az összes munkavállaló 36 százaléka már szabadúszó volt. A szakértők szerint 2027-re pedig ugyanitt már többen lesznek a szabadúszók, mint az alkalmazottak. Ami egyébként a cégek oldaláról nézve sem biztos, hogy hátrány. Hiszen a szabadúszók foglalkoztatása kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb bérköltséggel jár, sőt kisebb irodát, infrastruktúrát is elég bérelni, ami szintén megtakarítást hoz.

Ugyanakkor a munka minősége is javulhat, ugyanis a projektfeladatokba bevont szabadúszók általában jobban teljesítenek, mint a cég saját dolgozói. A módszert alkalmazó vállalatok jelentései szerint legalábbis a szabadúszó szakemberek sokkal képzettebbek, mint az alkalmazottak. Ahogy mondják, érzékelhető, hogy az egyéni vállalkozók sokkal gyakrabban frissítik a tudásukat, mint a közvetlenül a vállalatnál dolgozók – ez az Upwork felméréséből derült ki.

Ahogy az is, hogy az emberek már nem tartják cikinek, ha valaki szabadúszóként dolgozik. Egyre többen ismerik el karriernek azt, ha valaki egyedül vállal munkát. Ami azért lássuk be, vonzóvá is teszi ezt a munkamódszert. A társadalmi megítélés ugyanis nagyban hozzájárul a személyes döntéseinkhez. A környezetünk elismerő szavai mellett ugyanakkor az is pozitívum lehet, hogy szabadúszóként saját magunk főnöke lehetünk, megválaszthatjuk, hogy mit és mikor dolgozunk. No, meg azt, hogy honnan. A netes technológiának köszönhetően ugyanis teljesen mindegy, hogy fizikailag hol tartózkodunk.

Vannak hátrányai is…

Ami viszont sokakat visszatart a szabadúszóvá válástól, az az, hogy az ügyfelekért menni kell, és a bevétel is rendszertelenebb, mint alkalmazottként. Igen, sajnos ez is hozzátartozik. De a “szabadság” talán megér ennyi áldozatot. Egyébként egy másik felmérés szerint egy szabadúszónak átlagosan 4,5 ügyfele van. Szóval, ha már egynél több megbízónak dolgozol, máris csökken a kiszolgáltatottság. Persze a bevezetőben említett stresszes és rugalmatlan munkahelyi létre nem csak az lehet a megoldás, ha mindenki szabadúszóvá válik. A másik oldalon, a cégvezetőknek is lehet változtatni a szemléletükön, és a dolgozók valós igényeit szem előtt tartva alakítani a munkahelyi légkörön, az elvárásokon. Ahogy azt a fiatalabb, 30-as generáció tagjainak újonnan alapított cégeiben is tapasztalhatjuk.

 

modern_office

Kapcsolódó bejegyzések:

Szóval egyértelmű az üzenet: ha a cégek nem változtatnak a régi szemléleten, a szakértelemmel rendelkező dolgozók szabadúszóvá válnak. Inkább ezt választják, minthogy egy számukra előnytelen helyzetben adjanak értéket egy olyan vállalatnak, ami ezt nem megfelelően viszonozza.

- munkaügy, üzletszerzés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!