Az erős családi vállalkozás jellemvonásai – Mi a siker titka?

Kicsi a bors, de erős – jellemezhetnénk ezzel a rövid kis mondattal is a családi vállalkozásokat, a Credit Suisse Research felméréséből ugyanis kiderült: a családi vállalkozások legtöbb nemzetgazdaság sarokköveit jelentik. És ebbe a szegmensbe nagyon sok kisvállalkozás tartozik.

Egy 2015-ös Harvard Business Review cikkből ráadásul azt is megtudhatjuk, hogy mik azok a kritériumok, amiknek a betartásával sikerre vihető egy ilyen vállalkozás. 

Nagyon sok múlik például az irányításon, illetve azon, ha felismerik és fejlesztik a családon belüli és azon kívüli tehetségeket. Továbbá csak akkor lehetnek sikeresek a családi vállalkozások, ha figyelnek az öröklésre is, azaz a következő generációnak való fegyelmezett átadásra. Nem utolsó sorban a siker kulcsa, ha fenntartják a családi érdeket.

Egy három évig tartó globális kutatásból – amit szintén a Harvard Business Review készített – aztán még több kiderül. A felmérésben 50 vezető, 28 családi vezetésű cég vett részt Amerikától Európán keresztül egészen Ázsiáig.

A családnak muszáj, hogy legyen egy olyan erős értékrendszere, ami alapján az üzletet és a kapcsolatokat építi. Ez az értékrendszer egyesíti a tagokat, ad egy közös keretet akár erkölcsi kérdésekben is. Valamint később segít majd a szembenézni a kihívásokkal, illetve a nehéz döntések meghozatalában is.

Egy jól meghatározott jövőkép is elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen működhessen a családi vállalkozás. Rendkívül fontos egy világosan megfogalmazott és kommunikált cél. Ha ez megvan, világossá válnak az irányok és a prioritások. 

553592-PK38DL-472

A családi vállalkozást működtetőknek tisztában kell lenniük továbbá azzal is, hogy mekkora a személyes felelősségük, mekkora a szerepük a cég működtetésben. A munkájuk elvégzéséhez pedig mennyi információra van szükségük.

Szükség van ugyanakkor a megfelelő kohézióra és interakcióra: a kölcsönös megértés, a tisztelet és a támogatás, az egészséges ötletcsere és a közös dolgok megvitatása elengedhetetlen.

Lehetővé kell tenni továbbá a családtagoknak a hatalom gyakorlását. Tisztázni kell, mit jelent a családi kormányzás, ki hogyan, miként vesz részt az ügyvezetésben. Ez részben azért szükséges, hogy később elkerüljék a konfliktusokat, illetve, hogy elkötelezzék magukat a professzionalizmus mellett.

Noha a legtöbb családi vállalkozás nem tart ki három generáción keresztül, azonban néhányuk képes a fejlődésre. Miért? Mert elsajátították a fenti értékeket, amik alapján sikerre vihető egy családi vállalkozás. 

 

- Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!