Az Európai Unió a vasi vállalkozásoknak is a motorja (VIDEÓ)

Ismét Szombathelyen járt dr. Zupkó Gábor, az unió magyarországi képviseletének vezetője.

  • Az Európai Unió mindenütt jelen van. Magyarország az unió megbecsült tagja, minden magyar polgár egyúttal uniós polgár is, ezért fontos, hogy az unióról szóló információk, az unió kezdeményezései mindenhová eljussanak, mindenkivel – legyenek azok iskolások, vállalkozók, nyugdíjasok – tudjunk beszélgetni ezekről. Mindenki érzi az uniós döntések hatásait, fontos, hogy a párbeszéd élő legyen a társadalom valamennyi csoportjával – fogalmazta meg országjárásának céljait dr. Zupkó Gábor, az Európai Unió magyarországi képviseletének vezetője, aki október 16-án ismét Szombathelyen járt.

Zupkó_Gábor_Szombathely

A diplomata délelőtt Európa jövője címmel fórumot tartott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Kar Egészségügyi Képzési Központ hallgatóinak, a PTE Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium Szent-Györgyi Albert Tagintézmény tanulóinak, valamint a két képző központ vezetőinek. Délben munkaebéden találkozott a Vas megyei vállalkozások képviselőivel (képünkön), itt Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) elnöke volt a házigazda. Délután megbeszélést folytatott Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízottal, majd sajtóbeszélgetésen vett részt a Szombathelyi Médiaközpontban.

Dr. Zupkó Gábor a munkaebéd előtt adott videóinterjút a VMKIK munkatársainak. 

Ebben kihangsúlyozta: ahogy az országjárása során minden alkalommal, ezúttal is szívesen kezdeményezett párbeszédet a középiskolai tanulókkal, az egyetemistákkal és a tanáraikkal az unió céljairól, továbbá a helyi gazdaság képviselőivel, a kamarai vezetőkkel az újabb kihívásokról.

  • Így próbálom én is jobban megérteni, hogy melyek azok a problémák, amikkel kapcsolatban az itt élők az Európai Uniótól várják a válaszokat, a megoldásokat. És közben persze próbálom elmagyarázni, hogy mik az unió új kezdeményezései – mondta el a magyarországi képviselet vezetője, majd így folytatta:
  • A célunk az, hogy egyre többet tudjanak meg a diákok az unióról, ezért mindig tartok előadást, és természetesen állok rendelkezésükre a kérdések megválaszolásával. A sok éves tapasztalatok alapján nagyon sokrétűek a kérdések, amik vonatkoznak például az Európai Unió Erasmus programjára. Fontos tudni, hogy a magyar diákok ennek a programnak a keretében külföldön is tanulhatnak. A mai beszélgetésen emellett voltak érdekes kérdések például az unió hosszabb távú politikájával kapcsolatban is.

A vasi vállalkozókkal folytatott beszélgetésről pedig így nyilatkozott:

  • Az Európai Unió egységes piaca az európai és a magyar gazdaságnak, így tehát a vasi gazdaságnak is a motorja. Az a tény, hogy az egységes európai piacon egy félmilliárd lakossal rendelkező területre termelhetnek a magyar termelők, a gazdálkodók, a vállalkozók, az mindenképpen növeli a lehetőségeiket és a versenyképességüket is. Ugyanakkor fontos, hogy ehhez a magyar gazdaság, ami a legtöbb régióban még nem éri el az unió fejlettségének az átlagát, támogatást kapjon, hiszen így tudja növelni a versenyképességét. Legyenek ezek akár közlekedési, digitális beruházások, vagy pedig az egészségügyön, az oktatáson keresztül a magyar munkaerő versenyképességét növelő támogatások. Amikor legutóbb itt jártam, az egyik legfontosabb üzenet az volt, hogy a következő uniós költségvetési tervezési ciklusban is hangsúlyosan jelenjenek meg a kohéziós támogatások. Az akkori beszélgetésünk tapasztalatait is megosztottam a brüsszeli illetékes kollégákkal. Talán a sok-sok ilyen tartalmú üzenetnek is köszönhető, hogy a következő hétéves költségvetési ciklusban is hangsúlyos megjelennek a kohéziós, regionális költségvetési támogatások. Emellett természetesen az egyéb társadalmi igényekre is válaszolni próbáltunk. Ezért a legnagyobb emelésre a versenyképességet szolgáló kutatási fejlesztési területek számíthatnak, illetve a belbiztonságot segítő, valamint a védelmi kiadásoknál tapasztalható némi többlet. Így próbálunk meg válaszolni azokra a társadalmi igényekre, amik tapasztalhatóak. Persze a kihívás az, hogy eközben a költségvetés fő összege igazából nem nagyon változhat. Ezért a következő napokban tárgyalnak majd az unió vezetői, köztük a magyar miniszterelnök is a következő hétéves uniós költségvetés főbb kereteiről és azokról a főbb számokról, amelyek között meghatározóak lesznek ezek a programok.  

- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!