Az a fránya határidő…

Sokan vagyunk bajban a határidőkkel, ahogy közelednek, egyre feszültebbek leszünk. De miért van ez?

Valószínűleg azért, mert a munka befejezése időpontjának meghatározásakor nem fektettünk elég energiát a körülmények vizsgálatába. Ezt nem szabad megspórolni, hiszen olykor a projekt sikere múlhat rajta.

Mit nézzünk meg, mielőtt megállapítjuk a határidőt?

Vizsgáljuk meg, hogy anyagi és humán erőforrás tekintetében minden rendelkezésre áll-e. Minél nagyobb ezekből a hiány, annál későbbi határidővel kell számolni. Ugyanakkor tisztázni kell a pontos célt, illetve azt, hogy mit várnak tőled a megbízók. Világos, egyszerű célok kellenek. Ha nincs megfelelő brief, feladatleírás, akkor könnyen lehet, hogy nem is azon dolgozol, amit valójában elvárnak tőled. Lényeges, hogy legyen kitől kérdezni. Ha nincs a megbízói oldalról egy konkrét kontakt személy, bele se vágj a munkába.

hatékony időbeosztás

Állíts össze egy időbeosztást! És minden feladatra másfélszer annyit időt szánj, mint ahogy azt előzőleg szükségesnek tartod. Készülj fel a váratlan helyzetekre, időben és pénzügyileg is legyen tartalékod! Ugyanakkor priorizálj és építsd be a feladatot a napi rutinodba! Tudatosítsd magadban, hogy ha egyszer megengeded magadnak, hogy csúsztasd a munkát, másodszor is meg fogod tenni. Ez pedig veszélybe sodorhatja a határidőt. Állíts fel ezért részcélokat, és határozd meg azt is, mikor lesz idő értékelni és pihenni a két munka között. Használd ehhez a modern technológiát! Vegyél igénybe projektmenedzser alkalmazást, időmérő appot. De ezekben ne csak arról vezess listát, hogy mit kell majd tenned a projekt sikeréért, hanem az elvégzett feladatokat is dokumentáld. Ez segít ugyanis átlendülni a nehezebb periódusokon. Hiszen visszatekintve látni fogod, mennyi mindent megcsináltál már a projektfeladatból.

Mindenkivel előfordul, hogy nem végez időre…

Ilyenkor az üzleti etikett szerint a csúszás idejét annyi idővel előbb kell közölni a partnerrel, mint amennyit késni fogsz a munkával az eredeti határidőhöz képest.

 

- munkaügy, produktivitás, üzleti célok, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!