Az otthonról dolgozás, azaz a home office előnyeiről, dióhéjban

A 21. században a klasszikus irodai munka fogalma kissé átalakult. Létezik ugyan a hagyományos értelembe vett nagy térben zsúfoltan elhelyezett sok-sok íróasztal megoldás, de tény, hogy ennek a csillaga erősen leáldozóban van. Ezzel szemben pedig egyre nagyobb teret hódít magának az otthonról való munkavégzés. Járjuk csak körbe alaposabban a témát: Vajon ez mitől lehetséges?

Eleinte ugyan kétkedés fogadta az ilyesfajta munkát az irodaival szemben, de mára ez már elég jól eloszlott. A home office tehát manapság egy népszerű elképzelés. Főleg abban a tekintetben is, hogy ma már egyre többen vannak a szabadúszó munkavállalók. De cégek esetében is lehetséges, hogy otthonról dolgozzunk.

Csakhogy mint oly sok más minden, úgy természetesen ez sem való mindenkinek. Van, aki jobban szeret otthon dolgozni és van, aki igényli az otthoni környezet elhagyását, hogy kissé hivatalosabb helyről intézhesse az ügyeit.

Vannak emberek, akiknek nehéz otthon koncentrálniuk, s vannak olyanok is, akiknek teljesen mindegy, hogy hol kell átkapcsolni az agyukat a munkára. Annyi viszont biztos, hogy mindenkinek jól jön egy kis plusz információ, hogy hogyan tudna jobban, hatékonyabban dolgozni. Nézzük!

Legyen otthon is beosztásod, amihez ragaszkodni fogsz. A megszakítás a produktivitás gyilkosa. Ha otthon dolgozol, akkor több megszakításnak vagy kitéve a család és a barátok miatt. Hiába vagy otthon, dolgozol, ezt kezeld is így!

Költs arra, ami ilyen esetben igazán számít: főleg ülőmunkád lesz, ezért nem árt, ha rendben van a munkakörnyezeted. Legyen egy jó széked, egy állítható asztalod, és egy jobb számítógépre se sajnáld pénzt.

Ütemezz be szüneteket is: a szünet minden folyamatban szükséges. A Munka Törvénykönyve is előírja, hogy a képernyő előtt végzett munka esetében be kell iktatni óránként 10 perc mással foglalkozást. Oszd be te is úgy a napjaidat, hogy ezeket tiszteletben tartod.

Kapcsold ki az értesítéseket napközben, amikor dolgozol: ne engedd, hogy bármi elterelje a figyelmedet. Az értesítéseket és a zavaró dolgokat próbáld minimalizálni.

Tarts rendet magad körül: ne engedd, hogy elússzon a közvetlen munkakörnyezeted. Ez könnyen szétszórttá tehet, s emiatt a koncentrációnk sem lesz az igazi.  

Végezetül figyelj a rutinra: reggel, este is legyen meg a rutinod, ami a segít belekezdeni és abbahagyni a munkát, máskülönben könnyedén belecsúszhatunk a maratoni hosszúságú számítógép előtti gubbasztásba.

Betartva a fenti lényeges pontokat, az otthonról való távmunka egy kölcsönösen virágzó együttműködés lehet a munkaadó és a munkavállalója között, így bátran ajánljuk bárki számára.

 

- munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!