Biztos, hogy jók az üzleti ötleted?

Ha saját vállalkozásod van, akkor az valószínű olyan neked, mintha a gyereked lenne. Gondoskodsz róla, figyeled a fejlődését, mindent megteszel azért, hogy megóvd a nehézségektől.

Ez pedig együtt jár azzal, hogy folyamatosan azon töröd a fejed, hogy miképp segítheted elő a gyarapodását, a növekedését. Így valószínűleg nem egy olyan üzleti ötleted van, amit meg szeretnél valósítani vele kapcsolatban. És mint egy jó szülő, szeretnéd is megvalósítani az összeset, viszont szembe kell nézned azzal, hogy mindegyikre nem lesz időd, ellenben néhányra biztosan lesz energiád.

Így hát nem kell mást tenned, mint hogy eldöntöd, hogy melyik lesz közülük életképes.

A jó üzlet egyszerű matematikai képleten alapszik: több pénznek kell bejönnie, mint amennyi elmegy. Ha ez nem történik meg, akkor veszteséget termelsz, és a céged egy idő után bizony csődbe fog menni. Olyan pénzügyi tervet kell készítened, ami fenntartható lesz, hisz a termékeid, szolgáltatásod árazása ettől függ majd.

Fontos, hogy megvizsgáld, hogy van-e igény a termékeidre, az emberek meg akarják-e venni. Lehet szerinted bármilyen jó a terméked, hogy ha nincs rá kereslet, akkor sokat nem fog érni.

Ha ezen túlvagy, akkor mindenképp tervezz valamilyen egyedi logót. Legyen saját stílusod, ezt díjazni fogják a vevőid is.

A termékednek állandó igényekre kell támaszkodnia, nem szolgálhatsz ki egy olyan igényt, ami csak rövidtávú. Biztonsági szempontok miatt hosszútávra kell tervezned.

Tanulj mások hibáiból! Figyeld meg, mik azok az üzletek, amik azadott helyzetben elbuktak. Ha üzlethelyiséget szeretnél fenntartani egy konkréthelyen, akkor az legyen egy intő jel, hogy előtte ott sokan bezártak. Ha más nem találta meg ott a számításait, lehet, hogy te sem fogod. Mindenesetre keresd meg az okát, és annak függvényében mérlegelj. Természetesen ugyanez igaz az online üzletekre is.

Ha tehát most nyitnál egy vállalkozást, vagy csak a régit kellene kicsit felfejlesztened, akkor mindenképp tartsd be a fenti tanácsokat. Ha megfogadod  őket, meglátod, a siker nem fog elkerülni titeket sem.

 

- munkaügy, üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!