Boldogabbak a vállalkozók és a szabadúszók, mint a hagyományos munkavállalók?

Ahogy azt eddig is sejthettük, a vállalkozók és a szabadúszók nagyobb arányban vallják magunkat boldognak és kiegyensúlyozottnak, mint a hagyományos munkavállalók.

A különböző felmérésekből kiderül (ReportLinkerkThe Freelancers Union and Upwork), hogy az egyénileg érvényesülők hatalmas előnynek tekintik a rugalmasságot, a személyes fejlődést, amik nagyban hozzájárulnak a közérzetükhöz.

Amerikában jelenleg nagyjából 54 millió szabadúszó dolgozik, azaz amerikai munkavállalók 34 százaléka. És ha minden az elvárásoknak megfelelően alakul, akkor 2020-ra ez a szám 43 százalék lesz. Ezt az elképesztő robbanást a vállalkozók/szabadúszók számában egyebek mellett a technológiai fejlődésnek köszönhetjük, aminek következtében ma már sokkal könnyebb távmunkával pénzt keresnünk, mint korábban.

Itt kell megjegyeznünk, hogy a vállalkozók és a szabadúszók nem egy és ugyanazon személyek, azonban számos hasonlóság megtalálható közöttük. A lényeges különbség röviden: egy vállalkozó általában a saját ötletét valósítja meg, majd adja el, míg egy szabadúszó főként máshova dolgozik be független munkavállalóként.

Miben rejlik az egyéni munkavállalók boldogsága?

A korábban említettek mellett magától értetődően még számos terület van, amit az ilyen típusú munkavállalók pozitívan értelmeznek. Nézzük, mik ezek!

  • A válaszadók 82 százaléka büszke a saját karrierjére, és 63 százalékuk kimondottan várja a napi munkát.
  • Az egyéni vállalkozóknak durván a 94 százaléka érzi úgy, hogy a munkájával hozzátesz valamit a világhoz. Ez az arány alkalmazottak között csupán 76 százalék.
  • A felmérésekből az is kiderül, hogy a vállalkozók és a szabadúszók 70 százaléka teljesen meg van elégedve a munkájával. Ugyanez az érték a teljes munkaidős dolgozóknál csupán 48 százalék.
  • A személyes fejlődésüket, előrelépésüket sokkal könnyebben tudják véghez vinni.

Természetesen a vállalkozói élet nem csak pozitív dolgokból tevődik össze. Ez a munkavállalási forma kifejezetten magas stresszel jár, ami nem mindenkinek megfelelő. Gondoljunk csak bele: hiába a sok előny, mint például a kötetlenség, a nagyobb bevétel, ha nem tudjuk megoldani a kényesebb szituációkkal, szőrszálhasogató ügyfelekkel kapcsolatos problémákat, helyzeteket.

Ne feledjük, hogy a klasszikus, 9-től 5-ig tartó munka az ipari forradalom öröksége, ami mélyen gyökerezik a társadalmunkban, így ennek megszűnése rövid távon nem valószínű. A tendenciákból azonban jól látszik már most, hogy a távmunka jelentheti a jövőt mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára. Ezért érthető, hogy az egyéni vállalkozások a jövőben is tovább ívelnek majd felfelé.

- HR, munkaügy, üzleti célok, vállalkozás indítás, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!