A cégek tizede indult tavaly valamilyen közbeszerzési pályázaton

A válaszadók csaknem fele egyáltalán nem tájékozódik az ilyen lehetőségekről – A tavalyi évben átlagosan minden tízedik cég indult valamilyen közbeszerzési pályázaton, többségük az építőiparban és a feldolgozóiparban tevékenykedik – derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság – és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) elemzéséből, ami csaknem négyszáz hazai vállalkozás vezetőjének válaszain alapul.

A GVI idén januárjában elvégzett negyedéves vállalati konjunktúra-felmérésében külön rákérdeztek arra, hogy mely cégek indultak közbeszerzési pályázatokon az elmúlt egy évben. A kérdésre érdemben válaszoló cégvezetők (398 fő) több, mint egytizede (11 százalék) nyilatkozott úgy, hogy a vállalatuk indult valamilyen közbeszerzési pályázaton 2017-ben. Ezen belül átlag feletti az építőipari cégek (19 százalék), valamint a feldolgozóipari vállalatok (13 százalék) pályázati részvétele. A nem ipari vállalatok közbeszerzési pályázatok iránti érdeklődése lényegesen alacsonyabb ennél: a gazdasági szolgáltatást nyújtó cégek 8 százaléka, a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalatok 6 százaléka indult ilyen jellegű pályázatokon.

A cégvezetők több mint négytizede számolt be állami (18 cég), illetve uniós (19 cég) pályázatokra történő jelentkezésről. Önkormányzatok által kiírt pályázatokra már lényegesen kevesebb cég jelentkezett, akár a vállalat telephelyével megegyező, akár azzal nem megegyező önkormányzat által kiírt pályázatokról van szó (3-3 cég). 

A 44 pályázó cég közül öt esetében a kérdőívet kitöltő vezető két olyan pályázati kiírást is megjelölt, amelyen cégük elindult 2017-ben. Ezen öt vállalat mindegyike ipari (feldolgozó- vagy építőipari) tevékenységet folytat, és főként állami és uniós kiírásokra pályázott.

A téma kapcsán fontos kérdés, hogy a vállalatok 2017-es árbevételének hány százaléka köthető a közbeszerzési pályázatokhoz. Az érdemben válaszoló 26 cégből 3 esetében nem volt közbeszerzési pályázathoz köthető árbevétel, az érintett cégek többsége (14 cég) esetén pedig ez az arány legfeljebb 20 százalék. Összességében tehát elmondható, hogy a pályázó cégek 2017-es árbevételének átlagosan csaknem egynegyedét (23 százalék) teszik ki a közbeszerzési pályázatokhoz köthető bevételek. 

A kérdőívben arra is választ kerestek, hogy milyen forrásokból értesülnek a cégek az éppen aktuális közbeszerzések kiírásáról. A kérdésre vonatkozóan több információforrást is megjelölhettek. Az eredmények szerint a cégek csaknem fele (48 százaléka) egyáltalán nem figyeli a közbeszerzési pályázatokat, további 5 százalékuk nem tudott, vagy nem kívánt válaszolni a kérdésre. Tehát a megkérdezett 400 vállalatvezető kevesebb, mint a fele (47 százalék) jelölt meg egy vagy több információforrást.

A vállalatok fő jellemzői alapján elmondható, hogy a nagyobb létszámú és magasabb árbevételt elérő, valamint az építőiparban, a kereskedelemben és a gazdasági szolgáltatások területén működő cégek értesülnek nagyobb arányban a közbeszerzési pályázatokról, és szintén ezek a cégek azok, amelyek több forrásból is képesek információhoz jutni a különböző kiírásokról.

A közbeszerzési pályázatokat figyelemmel kísérő 189 cég közül a legtöbben a Közbeszerzési Értesítőből tájékozódnak (50 százalék), de gyakori az üzlettársaktól (40 százalék), az egyéb módokon (például kamarai tájékoztatás) (29 százalék) és a rokonoktól, ismerősöktől (20 százalék) történő információ-szerzés is. Az érintett cégek kicsivel több, mint egytizede közvetlenül a közbeszerzések kiíróitól értesül az éppen aktuális pályázatokról (11 százalék), 7 százalékuk céget bíz meg a közbeszerzések monitorozására, míg 5 százalékuk az európai közbeszerzéseket tartalmazó TED-ből (Tenders Electronic Daily) informálódik. Az adatok alapján egyértelműen kirajzolódik, hogy minél nagyobb egy cég, annál kiterjedtebb kapcsolathálóval rendelkezik.

- Pályázatok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!