Csapatban dolgozva sokkal sikeresebbek vagyunk

Együtt minden könnyebb – hallható sokszor a mondat, ami az élet szinte összes területére igaz. Miért éppen a munkánk vonatkozásában lenne ez másképp?

Ezt támasztja alá egy néhány évvel ezelőtt napvilágot látott Stanford-tanulmány is, ami megállapította, hogy a csapatban való munka lehetősége már önmagában is jelentősen megnöveli a teljesítményünket.

colleagues-contemporary-office-coworking_23-2147656713

A kutatás azon résztvevői, akiket arra kértek, hogy másokkal együtt dolgozzanak, 64 százalékkal hosszabb ideig foglalkoztak a feladatukkal, mint a magányos társaik. Mindeközben magasabb elkötelezettségi, alacsonyabb fáradtsági szintről és magasabb sikerességi rátáról számoltak be. Nem beszélve arról, hogy ez a hatás a kísérlet után még több hétig fennállt.

“Az eredmények azt mutatták, hogy az az érzés, hogy a feladatot végző csoport tagja vagyunk, egyszerűen motiváltabbá tesz minket” – mondják a kutatók.

Az együttműködést támogató vállalatok esetében ötször nagyobb a valószínűsége annak, hogy magasabb lesz az elvégzett munka minősége. Ezzel azonban sok vállalat nincs tisztában. A legtöbben olyan teljesítménymenedzsment-rendszert dolgoznak ki, ami az egyént jutalmazza. Pedig sokkal hatásosabb lenne, ha a csapatot motiválnák. Már csak azért is, mert ha mindenkit a teljesítménye alapján jutalmaznak, akkor az egyének nem segítenek egymásnak, hiszen így egyfajta versenyhelyzet alakul ki közöttük.

Ettől függetlenül fontos az ösztönzés: egy korábbi tanulmány megállapította, hogy ha nincs ösztönzés, akkor hajlamosak vagyunk az önállósodásra. Az önállóság pedig kevésbé hatékony, így hát csapatszinten kell motiválni.

Ezt pedig jó lenne, ha minden cég beépítené a saját vállalati kultúrájába. Mindeközben hangsúlyozva, hogy a sikerben minden egyes csapattagra kulcsfontosságú szerep hárul.

 

- munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!