A CSOK-os lakás, ház nem lehet vállalkozás székhelye, illetve üzletként és telephelyként sem funkcionálhat

Lehet-e a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) segítségével megvásárolt lakásban, ingatlanban vállalkozást bejelenteni? Sokan érdeklődtek efelől a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál, ezért az illetékesek állásfoglalást kértek a Pénzügyminisztériumtól.

Eszerint: a CSOK-kal vagy egyéb állami támogatással érintett ingatlanba, lakásba nem lehet bejelenteni a vállalkozás (és az egyéni vállalkozó) székhelyét, telephelyét, fióktelepét és így tovább, illetve az érintett ingatlanban, lakásban a lakhatástól eltérő vállalkozási tevékenységet (például rendelő, iroda…) nem lehet végezni, mert az az eredeti, támogatott céltól eltérő hasznosításnak minősül és a támogatás visszafizetését vonja maga után.

Alternatív megoldásként javasolták az érintetteknek a székhelyszolgáltatás igénybevételét.

Íme, a kamara kérdésére érkezett részletes pénzügyminisztériumi indoklás:

A CSOK igénybevételét szabályozó, az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016 (II.10.) Korm.rendelet, ill. a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016 (II.10.) Korm.rendelet célja, hogy támogassa a gyermeket nevelő és vállaló szülőket családjuk megfelelő otthonának biztosítása érdekében.

A fenti két jogszabály és a korábbi lakáscélú vissza nem térítendő állami támogatásokat szabályozó jogszabály egyaránt kizárják a támogatások igénybevételével épített vagy vásárolt lakásnak a lakáscéljától eltérő hasznosítását. A lakás céljától eltérő hasznosítás körbe tartozik a lakás használatának átengedése, illetve a lakásban bármilyen vállalkozási tevékenység végzése.

A lakásban bármilyen vállalkozási tevékenység végzésére irányuló korlátozás oka, hogy a vállalkozások állami támogatásának lehetősége ebben az esetben fel se merülhessen, ugyanis a cég (egyéni vállalkozás) székhelye (telephelye, fióktelepe) nem csupán egy, a Cégnyilvántartásban (vagy az egyéni vállalkozók nyilvántartásában) adminisztratív bejegyzésre kerülő adatot jelent.

A cégnyilvántartásról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény, ill. az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény alapján a cég székhelye a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítésének helyszíne. Ezen túlmenően a cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára – ideértve a székhelyszolgáltatás útján biztosított székhelyhasználatot is – a cég jogosult. Ez utóbbi feltétel a CSOK-kal épített vagy vásárolt ingatlan vonatkozásában nem tud teljesülni.

 

- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!