Dunai Péter: „Irányítsuk rá a figyelmet a szakmatanulás fontosságára” (VIDEÓ)

A kamara főtitkára szerint sokat segítenek a szemléletformálásban a pályaorientációs rendezvények – Az idén immár harmadik alkalommal szervezte meg Szombathelyen a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Vas Megyei Kormányhivatallal közösen a Karrierhetet, amihez ezúttal is kapcsolódott a pályaorientációs show és állásbörze. A rendezvényre pályaválasztás előtt álló diákokat és szüleiket, pályakezdő fiatalokat, álláskeresőket, vagy épp állásváltoztatókat vártak a szervezők.

Az Aréna Savaria-ban szeptember 11-étől 13-áig, azaz keddtől csütörtökig tartó esemény ünnepélyes megnyitóján Kovács Vince, a Vas Megyeri Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, továbbá a Vas Megyei Kormányhivatal részéről Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntötte a résztvevőket. Ugyancsak köszöntő beszédet mondott Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, aki később kamera előtt nyilatkozott a www.vasigazdasag.hu munkatársának.

Dunai Péter - VG

Bevezetőjében Dunai Péter kifejtette, hogy a szakképzésben az elmúlt időszakban nagyon pozitív tendenciákat lehet tapasztalni, miután jó néhány évvel ezelőtt bevezették a duális vagy gyakorlatorientált képzést, ami a nevéből adódóan is a gyakorlati oktatás erősítésére helyezi a hangsúlyt. Sajnos azonban problémák is vannak a szakképzésben – tette hozzá a főtitkár, majd így folytatta:

  • Az elmúlt öt évben egy demográfiai hullámvölgy következtében drámaian csökkent a diákoknak a száma. A középiskolákban százezerrel kevesebb diák tanul, mint öt évvel ezelőtt, és ezeknek a tanulóknak a 86 százaléka nem a gimnáziumokból, hanem a szakképző intézményekből hiányzik. Ezért is van rendkívüli fontossága a pályaorientációs tevékenységnek vagy a pályaválasztás segítésének, hiszen sajnos ezek a beiskolázási számok is azt mutatják, hogy a szülők nagy része még mindig a gimnáziumokat preferálja, mert nincs meg a kellő ismertsége, becsülete a kétkezi szakmáknak. Ez pedig nagyon sok esetben bizony oda vezet, hogy egyre több diáknak gyengébb tanulmányi eredménnyel, gyengébb oktatási színvonalú gimnáziumokban végezve esélye sincs továbbmennie a felsőoktatásba. És ezek a fiatalok ott állnak tizennyolc évesen szakma nélkül. Így nagyon nehéz elhelyezkedniük a munkaerő-piacon, legföljebb betanított munkásként dolgoznak a gyártósorokon, vagy éppen akkor kezdenek el szakmát tanulni, elvesztegetve jó néhány évet. Ezért is fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet a szakmatanulás fontosságára. Ezt segítik az ilyen rendezvények, mint a Vas megyében immár harmadik alkalommal megrendezett Karrierhét, ahol a pályaválasztás előtt álló általános iskolai diákok találkozhatnak a szakmákkal, találkozhatnak azokkal a vállalkozásokkal, amelyek be tudják mutatni, hogy egy-egy szakmával milyen karrierlehetőséget kínálnak.

Dunai Péter örömét fejezte ki, hogy ma már szerencsére egyre több helyen találkozhatunk ilyen és ehhez hasonló rendezvényekkel.

  • A területi kamaráink egyre komolyabban bekapcsolódnak a pályaorientációs munkába – folytatta. – Mi nagyon reméljük azt, bár számokat ebben a tekintetben nem ismerek, hogy ezek a típusú rendezvények segítenek eloszlatni nagyon sok gyermek szüleiben azt a tévhitet, hogy az egyedüli út a gimnázium és az érettségi, majd utána a felsőoktatás. Egyáltalán nem biztos, hogy mindenki egyetemet tud végezni és diplomát tud szerezni. Sokaknak valószínűleg sokkal több örömet jelent az életben is, ha jól megtanul egy szakmát és azt jól is végzi. A keresőképesség szempontjából sem mindegy nagyon sok családnál, hogy van-e a gyereknek tizenhét évesen egy olyan szakmája, amivel el tud helyezkedni, és utána még nyitva áll előtte a továbbtanulás lehetősége. Mert az nagyon fontos, hogy a továbbtanulás lehetősége nyitva legyen. Az elmúlt időszakban lezajlott az intézményrendszerben egy fontos változás, létrejöttek a szakközépiskolák és a szakgimnáziumok. Most az egyetemekkel azon fáradozunk, hogy megteremtsük az összeköttetést a szakgimnáziumok és a felsőoktatási intézmények között. A cél tehát az, hogy a jó szakgimnáziumokból a jól tanuló diákoknak ugyanolyan közvetlen továbblépési lehetőségük legyen a felsőoktatás irányába, mint ahogy jelenleg van a gimnáziumi rendszerből.

Az országos kamara pályaorientációs tevékenységének egyik nagyon fontos elemének nevezte a főtitkár, hogy most már tíz éve minden esztendőben megrendezik a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt.

  • Ide a területi kamarákon keresztül az iskolákból pályázhatnak a diákok, és a legjobbak jutnak be az országos döntőbe. Ott főleg a kétkezi szakmákban – az építőiparban, a gépészet területén, továbbá az informatikában és a mechatronikában is – versenyezhetnek a legjobbak. Erre minden évben mintegy 15 ezer, pályaválasztás előtt álló diákot utaztatunk az ország minden részéből. Az idén az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy első alkalommal rendezhetjük meg az európai szakmunkásversenyt, az EuroSkills-t, amelyen huszonnyolc országból több mint 530 versenyző fog részt venni. Ki kellett bérelni a Hungexpo egész területét, hogy ehhez megfelelő helyszín álljon a rendelkezésünkre. Erre a rendezvényre országosan mintegy 80 ezer diák látogatását fogják megszervezni részben a budapesti és a vidéki szakképzési centrumok, illetve a területi kamarák. Ennek is az az üzenete, hogy a szakmunkástanulók is lássák minden szakma csúcsát, amit a nemzetközi verseny jelent, másrészt pedig a pályaválasztás előtt álló fiatalok is könnyebben tájékozódjanak az adott szakmákról. Úgy gondolom: egy ilyen volumenű és színvonalú verseny nagyon sokat fog segíteni abban, hogy az imént felvázolt céljainkat elérjük – fejezte be a nyilatkozatát Dunai Péter.


 

- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!