A szlovén-magyar együttműködés minden területre kiterjed

A mai napon került sor a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szombathelyi épületében az E-CONOMY szlovén-magyar határmenti projekt záró konferenciájára. A rendezvényen több, mint 40 résztvevő tekintette meg a legjobb gyakorlatokat, illetve az ezzel kapcsolatos innovációs témájú kiállítást. 

A konferenciát Kovács Vince,a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. Beszédében elhangzott a szlovén-magyar gazdasági kapcsolatok fontossága, illetve az egyre bővülő lehetőségek fejlesztése. Az együttműködés, ahogy az elnök úr látja, minden területre kiterjed, ahogy a turizmus, idegenforgalom, és azok a gazdasági ágak, amelyek eddig is együttműködtek: fémipar, faipar, elektronikai ipar területén is.

A projektet magyar oldalról Szombath Valéria a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara projektmenedzsere, valamint Lidija Tusek a Tudományos Kutatóközpont Bistra Ptuj projektvezetője mutatta be. Lidija Tusek elmondta, hogy Podravina területről érkeztek, ami nem közvetlenül a magyar határ mellett fekszik. Nagyon fontos számukra ez a partnerség, hiszen számos lehetőséget nyújt a kis- és középvállalkozások számára. Információt kaphatnak a magyarországi feltételekről és előírásokról.

DSC_0068

Az elektronikus, webes és a platform felületeket Joós Attila Webmark Europe Kft. ügyvezetője ismertette. A platform működése szerint, ha megjelenik a magyar piacon egy olyan szereplő, aki szeretne Szlovéniából gazdasági partnert magának, kitölti az adatlapot, és a rendszer a szlovén oldalról a magyarok számára, magyar oldalról a szlovén oldalról saját-saját nyelvükön megpróbálja összepárosítani azokat a vállalkozásokat, akik tevékenységkörben, problémákkal hasonló terepen mozognak. Ezután a vállalkozások személyesen vagy más csatornán felvehetik egymással a kapcsolatot, és kialakíthatják az együttműködést. A rendszer automatikus értesítést küld a potenciális partnerekről.

A jó gyakorlatok között Császár Zoltán adószakértő elmondta, a https://www.e-conomyportal.com/hu platform Javasolt nekik egy partnert szlovén oldalon, aki szintén könyveléssel, adózási ügyekkel foglalkozik a szlovén szabályok szerint, hasonlóan hozzánk, és ők számunkra ideális partnerek lehetnek. A rendszerben nem csak partnert, de terméket, szolgáltatást is lehet keresni, a vállalkozások folyamatosan frissíthetik profiljukat. Segítséget kaphatnak a cégek ahhoz is, ha a határon túl szeretnének telephelyet létesíteni, vagy új piacot keresnének. Ezzel tovább erősödnek a szlovén-magyar gazdasági kapcsolatok.

A szlovén-magyar jó gyakorlatok ismertetése után egy pódiumbeszélgetés zajlott dr. Nemes József, egyetemi docens, ELTE; Nagy Tibor, IKT vezető tanácsadó, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Joós Attila, ügyvezető, Webmark Europe Kft. részvételével. A konferencia részvevői kérdéseket tehettek fel mind a platform működéséről, mind az informatikai trendekről, valamint az informatika Iar4.0 kapcsolódásáról is. 

A legtöbb felhasználó a szolgáltatási szektorból érkezett. Ez a rendszer hatékonyan segítheti a cégeket a nemzetközivé válásban. A rendezvény zárásaként mintegy 10 kiállító mutatta be innovációs témájú fejlesztési ötleteit, prototípusait, a kamarai teremben és a folyosókon kialakított standokon, poszterek szórólapok és személyes megjelenés és bemutató segítségével.

A tevékenység az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 E-CONOMY elnevezésű, SIHU142 projektszámot viselő projekt keretében valósult meg.

 

246x0w
interreg-300x93

A tevékenység az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 E-CONOMY elnevezésű, SIHU142 projektszámot viselő projekt keretében valósult meg.

- Egyéb

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!