Egy-két pénzspóroló tipp – Kezdő vállalkozásoknak jól jöhetnek ezek az ötletek

A vállalkozás méretétől függetlenül minden cégvezetőnek ismernie kell a pénzspórolós praktikákat, de talán az induló, méreteit tekintve a kisebb cégek azok, ahol ezeknek igazán van jelentőségük. Náluk ugyanis egy kisebb, elkalkulált kiadás is végzetes lehet. Főleg azért, mert ezeknél a cégeknél az első években még profit sincs. A felfutás fázisában csak a tőkét emésztik fel. Szóval ahhoz, hogy pénzügyileg biztos lábakon álljon a cég, az alábbiakra figyelned kell.

Például mindig készen kell állnod arra, hogy bevonj befektetőt az üzletbe. Akár kockázati tőkéről, befektető cégről, üzleti angyalról vagy pályázati pénzről van szó, azonnal tudnod kell reagálni, ha megkeresés jön. Ehhez pedig kész stratégiával kell rendelkezned, illetve állandó kutatásokat kell végezni. Ezek eredményeivel lehet ugyanis felkelteni a befektetők érdeklődését.

Meg azzal, ha az alábbiakra tudsz azonnal választ adni:

  • Miben vagy más, mint a többi cég?
  • Mennyire nagy az érintett piac?
  • Milyen problémára kínál megoldást a vállalkozásod?
  • Kik a versenytársak?
  • Mennyi pénzre van szükséged?
  • Mire fogod használni a tőkét?

Nagyon fontos gazdálkodási tipp, hogy mindig arra fókuszálj, amire igény van, ne arra, amit szeretnél.

A kettő külön dolog. Ki ne szeretne modern irodában Mac gépeken dolgozni? De vajon neked szükséged van erre? Az álmok helyett a valós igényekre koncentrálj.

Meg arra, hogy mire mennyit költesz. Nagyon fontos, hogy minden egyes kiadást dokumentálj. Könnyen el lehet ugyanis csúszni azon, ha felelőtlenül állunk a kifizetésekhez. Illetve azok megtérüléséhez. Merthogy negyedévente célszerű felülvizsgálni azt, hogy mi hozott eredményt és mi nem. Melyik költésből kell faragni, és mire mehet több forrást áldozni?

“Ha valami nem működik, és nincs rá szükséged, szabadulj csak meg tőle” – olvasható a Fiverr blogjában.

Kezdetben dolgoztass szabadúszókkal! Nem biztos, hogy egyből alkalmazottakat kell felvenned. És az sem biztos, hogy ügynökséggel kell kooperálni. Kis cégként kiváló lesz neked a versenyképes áron dolgozó, a szakmájára az átlagnál is igényesebb szabadúszó. Ahhoz viszont, hogy ilyet találj, több jelöltet is meg kell keresned.

Plusz!

Ne félj tanácsot kérni pénzügyi kérdésekben sem. Fontold meg üzletvezetési tanácsadó alkalmazását, sőt, egy coach is sokat segíthet – a kezdeti lépéseknél jól jöhet mindkettő. Illetve mielőtt lépnél, mindig kutass! Kis cégként sokkal rizikósabb újba fogni. A Fiverr írja ezt is: “Sokan merülnek a  medencébe anélkül, hogy megnéznék, milyen mély a víz.” Ez hiba.

Ha ezekre figyelsz, az üzlet meghálálja – már rövid távon is.

 

- coaching, Pénzügy, üzleti célok, üzleti coaching, vállalkozás indítás, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!