Egy mai főnöknek coach-nak kell lennie

Egészen más képességekre van szüksége ma egy vezetőnek, mint pár éve. Ahogy a munkavállalói igények változnak, a főnököktől is egészen más hozzáállás várható el. Ahogy a Gallup.com oldalán fogalmaznak, a vezetőnek manapság inkább coach-nak kell lennie. A klasszikus menedzseri szerepek eltűnnek. Pontosabban mindenki a maga menedzsere lesz. A dolgozók ugyanis csoport szinten sokkal nagyobb önállóságot kapnak. Ebből adódik, hogy a vezetői szerep inkább egy támogatói, segítői formát ölt.

A cégek más típusú munkavállalókat keresnek – az önállóság a kulcs

Ahogy a Gallup oldalán fogalmaznak: a vállalkozások olyan munkavállalókat keresnek, akik képesek önálló döntéseket hozni. Valamint képesek menedzselni a saját idejüket, a projektjeiket és a kapcsolataikat.

Ha pedig az alkalmazottak képesek minderre, azokra a menedzserekre már nem lesz szükség, akiknek eddig a számonkérés volt a feladata – írják.

De vajon mi történik, ha az emberek nagyobb autonómiát kapnak a munkahelyen?

Röviden: növekszik a teljesítmény, de a kudarctól való félelem is.

Az empirikus bizonyítékok összefüggést mutatnak a nagyobb önállóság, valamint a teljesítmény és az elkötelezettség növekedése között. Viszont az autonóm munkavállalók sokkal jobban tartanak a kudarctól, mint azok, akiknek kisebb a függetlensége.

Azaz a vezetőnek ez utóbbiakban kell segítséget nyújtani. Valamint abban, hogy a dolgozók képesek legyenek fejlődni. Szóval ez is azt bizonyítja, hogy manapság a vezető szerepkörben különösen felértékelődnek a coach-ra jellemző tulajdonságok. Ha valaki tudja, hogyan motiválja, ösztönözze és segítse a munkavállalókat az előrelépésben anélkül, hogy helyette végezne el feladatokat, sokra viheti főnökként a jövőben.

cégvezető-menedzser

A Gallup arra is felhívja a figyelmet, hogy a modern főnököknek már tudniuk kell kezelni a távolról dolgozó alkalmazottakat is. És fel kell ismerniük, hogy rengeteg folyamat automatizálható. Plusz szakértői csoportokba kell szervezni a dolgozókat, és hagyni, hogy az esetleges problémákat egymás bevonásával oldják meg. Méghozzá jelentős főnöki közreműködés nélkül.

Összegezve: ha a jövő vezetőjét kellene jellemezni, azt mondhatnánk, hogy egy olyan objektív látásmóddal rendelkező személy, aki képes szakértői csapatok megszervezésére és a dolgozók önállóságának a segítésére. Mindezt coach szemlélet mellett.

 

- coaching, munkaügy, produktivitás, vállalkozás indítás, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!