Egy munkanapon csak jó egy órát foglalkozunk fókuszált munkával – Hogyan lehet ez ilyen kevés?

Belegondoltál már abba, hogy mekkora veszteséggel (idő, pénz) jár az, ha állandóan ellenőrzöd az e-mail fiókodat? 

Egy kutatás szerint – aminek az eredménye a kutatókat is meglepte – a munkaidő 40 százalékát multitasking-gal töltjük. Vagyis úgy próbálunk produktívak lenni, hogy egyszerre több feladattal foglalkozunk. És ebben benne van az e-mailek folyamatos ellenőrzése is. Igen, merthogy az is többfeladatos munkavégzésnek minősül. Hiszen, ahogy a többi párhuzamos munkával, ezzel is folyamatos kapcsolgatásra késztetjük az agyunkat. Az egyik feladatból a másikba váltunk… Ez pedig rendkívüli módon csökkenti a produktivitást. Gondolj csak bele: 40 százalék… Vagyis a munkaidő közel felében nem is végzünk koncentrált, produktív munkát. Merthogy a multitasking nem nevezhető igazán termelékeny módszernek. Hogy miért, erről itt írtunk.

De most térjünk vissza konkrétan az e-mailekhez. A Loughborough Egyetem tanulmánya szerint a dolgozók 70 százaléka a levelek beérkezés után 6 másodpercen belül megnyitja a postafiókjába landoló e-mailt. Persze miután leellenőriztük, hogy mi van az e-mailben és ki írta azt, többnyire visszatérünk az eredeti feladathoz. De ez már késő. A koncentrált munkavégzésnek innentől már annyi. Még akkor is, ha mindez átlagban csak egy percet vesz igénybe. Az eredeti feladatba történő visszarázódás ugyanis már átlagosan 9 percbe telik – levelenként. Ha pedig mindezt csak 9 e-mail-lel szorozzuk be naponta, már másfél óránk el is ment a semmibe. Vagyis nem is olyan túlzó az az állítás, hogy – a többi multitasking-ot is beleszámítva – egy munkanapon igazán fókuszált munkát csak 4-5 órában végzünk – ez rendkívül kevés.

Ennek tudatában tehát nem csoda, hogy feszültek leszünk a munkában. Hiszen négy órányi feladatnál azért több munkát kapunk a főnöktől.

A megoldás: ha nem is hagysz fel teljesen a multitasking-gal, legalább az e-mail-ek folyamatos ellenőrzését felejtsd el. Ezzel is másfél órát nyersz. Ahogy egy korábbi bejegyzésünkben írtuk: csak napi kétszer-háromszor nézd meg az üzeneteidet.

Arról pedig, hogy a többi multitasking tevékenységet miért hagyd el, itt írtunk.

Persze mindezekhez azt hozzá kell tenni, hogy napi 8 órás fókuszált munkára azért senki se képes. Meg nem is érdemes célként kitűzni, hogy minden, az adott napra tervezett feladatot elvégzünk. A tanulmányok szerint 80 százaléknál több úgysem jön össze. Erről itt írtunk korábban.

 

- produktivitás, üzleti célok, vállalkozás indítás, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!