Egy vállalkozó vajon ki tud teljesen kapcsolni? – Egyáltalán szükséges, hogy ezt megtegye?

A válasz egyszerű. Általában nem képesek, pedig nagyon fontos lenne.

A magyar vállalkozók többsége nem figyel arra, hogy ne egyszemélyes vállalkozást építsen. Azaz sokaknál elképzelhetetlen úgy egy hétköznap, hogy a tulajdonos ne vegyen részt a munkában. Ez nagy hiba, hiszen így szinte garantált a kiégés – mármint a vállalkozónak. Ugyanis bármennyire is erősnek érzed magadat, kikapcsolódás nélkül egyre csökkenni fog a produktivitásod, a végén pedig teljesen elveszted a lelkesedésedet is… Ezt célszerű megelőzni.

nyaralás_vállalkozó

A modern vállalkozók nem attól sikeresek, hogy éjjel-nappal dolgoznak, hanem attól, hogy tudatosan végzik a munkát. Megtehetnék, hogy sokáig bent vannak az irodában vagy a gyárban, de nem teszik. Mert, ha ezt rendszeresen megengedik maguknak, akkor már rutinná válik a dolog. Így a végén már természetes lesz a túlóra. Ugyanez igaz az átdolgozott hétvégékre és nyarakra is. Ha tavaly kibírtam szabadság nélkül, idén miért ne menne – gondolják.

A válasz erre: mert pihenés nélkül nem fogod magad igazán jól érezni a bőrödben. A család is a kárát láthatja és a cégre is veszélyt jelent.

 

De mit tegyünk, ha képtelenek vagyunk kikapcsolni?

Tény, hogy aki megszokta a megállás nélküli munkát, egyfajta tehernek éli meg a szabadságot. Hiszen ezek a vállalkozók attól lesznek stresszesek, hogy nem tudják a szemüket folyamatokon tartani.

De nem is kell.

Inkább törekedj arra, hogy olyan kollégáid legyenek, akikre rábízhatod a céget, amíg nem vagy elérhető. Fontos továbbá, hogy kommunikálj az ügyfelekkel. Jelezd nekik, ha nem leszel az irodában. Hidd el, ha kommunikálsz, meg fogják érteni. Plusz tanuld a kikapcsolódás skill-t!

Egy korábbi bejegyzésünkben írtuk:

Mielőtt hosszabb vakációra mennél, gyakorold a kikapcsolódást kicsiben. Adj magadnak szabad délutánokat! Ha a fentieket mondjuk fél napos kikapcsolódások során is alkalmazod, egy idő után eljuthatsz oda, hogy két-három nap után akár egy teljes hetet is képes legyél aggodalomtól mentesen kivenni.

Amiben egyébként annak is nagy szerepe van, hogy képes vagy-e nem felvenni a telefont. Vagy “nem”-et mondani, amikor egy ügyfél a szabadság alatti időszakra kér valamit.

Ez utóbbi hogy megy neked? Ha még tanulod, itt egy bejegyzés segítségként:

Ha képes vagy “nemet” mondani, sokra viheted az üzletben

Összegezve:

Ahhoz, hogy sokáig eredményesen működjön a céged, pihenned kell. Ahhoz pedig, hogy tudj lazítani, képesnek kell lenned feladatokat a kollégáknak delegálni. Továbbá, jó, ha tudsz “nem”-et mondani és a sok munka helyett inkább okosan dolgozni.

Ehhez itt egy bejegyzés:

Nem attól leszel sikeres, hogy sokat dolgozol…

 

- Egyéb

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!