Egyedülálló megállapodás aláírására készül a VMKIK és a SEK (VIDEÓ)

Együttműködési megállapodást köt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a február 1-jétől az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként működő Savaria Egyetemi Központtal (SEK). A hazánkban eddig példa nélküli kontraktusról, illetve az egyetemi központ jövőjéről is kérdeztük Az év vasi embere címmel a napokban kitüntetett dr. Németh Istvánt, a SEK rektor-helyettesét.

Hogyan fogadta az elismerést?

  • Örültem a díjnak, ami meggyőződésem szerint nem csak nekem szól, hanem annak a csapatnak, amelyik mögöttem áll, illetve mindazoknak, akiknek a segítségével előkészítettük az ELTE-hez történő csatlakozást, ami nagyon jelentős előrelépés a SEK életében.

Milyen előzményei voltak az ELTE és a SEK integrációjának?

  • Szeretném leszögezni, hogy a csatlakozás semmiképpen sem egy hirtelen ötlet vagy egy felülről vezérelt folyamat eredménye, mint ahogyan azt – informálatlanságukra alapozva – néhányan kommunikálják. Világosan látni kell, hogy egy vidéki egyetemi központ nem működhet olyan képzésekre építve, ami országos szinten is mindössze két-három embert tud magához vonzani, mint például az uralisztika vagy az egyiptológus képzés. Amikor 2015 októberében a rektor-helyettesi megbízást kaptam, a kinevezés azzal a feladattal is párosult, hogy tekintsük át, mire alapozzuk az egyetemi központ jövőjét. Tény, hogy 2006 óta a SEK hallgatói létszáma 6 ezerről 2 ezer alá csökkent, miközben a demográfia adatok alapján felsőoktatási szinten az előre látható visszaesés körülbelül 30 százalékos lehetett volna. Egyértelmű, hogy a képzési kínálat megújítására volt szükség, hogy megállíthassuk a csökkenési folyamatot. Azt a nézetet képviselem, hogy a felsőoktatási intézményeknek szolgáltató szerepünk van a társadalom, a gazdaság felé, amiből az következik, hogy a kilépő hallgatók ne csak egy papírt kapjanak, hanem egy olyan szakmát és hivatást is, amit életük végéig eredményesen művelni tudnak. Ez volt az alapja a SEK új jövőképének, amit 2015-ben fogalmaztunk meg. Munkacsoportokat hoztunk létre, amelyekben a SEK 158 oktatójából 52-en dolgoztak közvetlenül, rajtuk kívül pedig a társadalom és a gazdaság képviselőit is bevontuk a munkába, nagyvállalati vezetőket, közoktatási, szakképzési és HR-es szakembereket, azaz teljesen kinyitottuk az egyetemi központ kapuit a jövő tervezésében. Ez a munka szerencsésen egybeesett azzal, hogy épp ekkor vált aktuálissá egy másik kötelezettségünk, a felsőoktatási intézményfejlesztési terv elkészítése is.

Mire jutottak a munkacsoportok?

  • Három fókuszterületet fogalmaztak meg, ahol van múltunk, képzési kapacitásunk és társadalmi, gazdasági igény is megmutatkozik. Az egyik a pedagógusképzés, aminek a létjogosultságát nem kell különösebben indokolni. A második egy kicsit idegen a SEK profiljától, viszont hatalmas igény van rá a Nyugat-Pannon régióban, ez a műszaki képzési terület. Ahhoz, hogy a régió gazdasága tovább tudjon fejlődni, a gépészmérnök képzés mellett új képzési területek felé kell nyitnunk. Informatikusokra, mérnök informatikusokra, programtervező informatikusokra is szükség van. A műszaki menedzser képzésünket is át szeretnénk alakítani vállalkozóbaráttá, hiszen nem csak a nagyvállalatoknak kell mérnököket adnunk, hanem vállalkozó mérnököket is kell képeznünk. A mérnökképzést tovább kell erősíteni mesterszintű képzéssel, illetve kompakttá tesszük a mérnöki, informatikai portfoliónkat, amibe beletartozik az informatika tanárképzés is.

dr. Németh István

Dr. Németh István, a SEK rektor-helyettese

  • Nagyon erős a sporttudományi képzésünk, valamint a rekreáció- és egészségfejlesztés vonal, erre alapozzuk a harmadik fókuszterületünket. Turizmus-vendéglátás alapszakot és hozzá kapcsolódó duális képzést szeretnénk kialakítani egészségturizmus, továbbá vallás- és kultúrturizmus specializációval. A képzést – különös tekintettel az egészségturizmus specializációra és a hozzá kapcsolódó duális képzésre – a régió turizmusban vezető önkormányzatai és ezek Turisztikai Desztináció Menedzsmentje is támogatja (Hévíz, Zalakaros, Lenti, Bük, Sárvár, Vasvár, Celldömölk). Ezt a három területet írtuk le a minisztériumnak leadott intézményfejlesztési tervbe. A minisztériumban áttekintették valamennyi felsőoktatási intézmény tervét és a fenntartó úgy látta, hogy szinergia van az ELTE és a SEK elképzelései között, ezért jelezték, hogy jó lenne elindítani az egymás közötti kommunikációt. Az egyeztetések 2016 februárjában kezdődtek és májusban értek olyan szintre, hogy – megint nem felülről irányítva – az itteni karok meghozták a döntést az ELTE-vel közös fejlődés melletti elköteleződésről. Ha a megfogalmazott elképzeléseket jól sikerül megvalósítani, a szombathelyi központban 2020-ra akár 4 ezer 500-ra is emelkedhet a hallgatói létszám. A cél persze az, hogy a diplomákon ne csak az ELTE pecsétje legyen, hanem a végzősök birtokában legyenek az ELTE-tudásnak is.

Mire épül az együttműködés a kamarával?

  • A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azonnal a magáévá tette a céljainkat és elkezdődött egy nagyon jó együttműködés. Ennek a formalizálása lesz a megállapodás, ami egyedülálló az országban. A kamara lényegében ellenjegyzi a képzési törekvésünket. A részletekről bővebben február 6-a után tudunk beszélni.

Milyen hallgatói létszámmal lenne elégedett idén szeptemberben?

  • A bürokrácia malmai elég lassan őrölnek, ezért a SEK képzései a felvi.hu-n jelenleg az NymE keretében kerültek meghirdetésre, illetve az ELTE sem tudta még meghirdetni a teljes szombathelyi képzési portfolióját. A teljes képzési portfólió várhatóan január utolsó napjaiban jelenik meg a kiegészítő kötettel egy időben a felvi.hu oldalán. Azt kérnénk, hogy minden kedves leendő hallgatónk, aki az ELTE szombathelyi képzéseire jelentkezne, a kiegészítő kötet megjelenése után, február első felében adja majd le a jelentkezését képzéseinkre. Ezzel együtt is nagyon elégedett lennék, ha a tavalyi 600 hallgató helyett az idén már nyolcszázat tudnánk beiskolázni.

HOGYAN ÉS MIÉRT CSATLAKOZIK A SEK AZ ELTE-HEZ? – ELMONDJA DR. NÉMETH ISTVÁN, A SEK REKTOR-HELYETTESE (VIDEÓ)


 

- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!