Elmondjuk az üzleti terveinket másoknak, vagy jobb azokat titokban tartani?

Sokan egyből igent mondanának. Pedig jobban tesszük, ha csak a megvalósulás végső szakaszában beszélünk másoknak is céljainkról. Így sokkal nagyobb az esély arra, hogy tényleg siker lesz a projekt vége.

A Trello – ez egy projektmenedzsment alkalmazás – blogjában olvasható például, hogy azok, akik nyilvánosságra hozzák a terveiket, túl korán kaphatnak dicséretet. Ami elsőre nem is hangzik rosszul. Viszont a kutatások szerint az előre elmondott célok hatására kapott elismerő, bíztató szavak miatt csökken bennünk az erőfeszítés.

Egy másik érv szintén a dicsérethez kapcsolódik. Ha már a terv bejelentésekor kapsz elismerő szavakat, sokkal nagyobb lesz a kudarc, ha végül nem teljesül a cél. Jobb ezért, ha a végső cél helyett inkább a már megvalósult részeredményekről számolsz be. Így sokkal nagyobb lesz a belső motivációd is, hogy mindent megtegyél a következő szint eléréséhez, a teljes sikerért. Sokkal jobb ebben is lépésről lépésre haladni.

Persze nem mindenki ad dicséretet. Benne van a pakliban az is, hogy negatív visszacsatolást kapunk, ha elmondunk valamit. Ami egyeseket könnyedén megakadályozhat a sikert elérésében. Már, ha kezdők vagyunk. A kutatások szerint ugyanis a kevésbé tapasztaltakat könnyedén lelombozzák a negatív visszajelzések.

Viszont….

A régóta a szakmában lévőket motiválják az ilyen “negatív” szavak.

Vagyis gyakorlott vállalkozóként jól jöhetnek a kritikus szavak…

Ugyanakkor ha mások is tudnak a terveidről, számonkérhető vagy. Ami – meglepő, de – csökkenti a motivációt. Az ilyenfajta nyomás rosszul hat a cél teljesülésére.

Sok dolgot kell tehát mérlegelni már az induláskor.

Ezért ha úgy döntesz, hogy valami újba vágnál, először készíts egy stratégiát arról, kit avatnál be a tervedbe. Aztán csak ezután állj neki a megvalósításnak.

Apróság, de nagyon úgy tűnik, hogy sok múlik ezen a taktikán.

 

- munkaügy, produktivitás, üzleti célok, üzletszerzés, vállalkozás indítás, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!