Ettől lesz jó egy csapat a Google szerint

Hét évvel ezelőtt a Google gondolt egyet, és elkezdte kutatni, hogy mi tesz igazi csapattá egy emberekből álló közösséget. Valószínű, az sem véletlen, hogy manapság egymást érik a csapatépítő tréningek, ami ugyancsak azt jelenti, hogy a munkáltatókat igencsak foglalkoztatja a téma. Kétségtelen, hogy erre a tudásra minden cégnek szüksége van, pláne, ha egy olyan óriásról van szó, mint a Google.

Igazi sikereket elérni csapatban sokkal könnyebb. Az erő ugyanis megsokszorozódik ott, ahol vállvetve, egymást segítve, közösen harcolnak a kitűzött célokért. Ilyenkor sokkal motiváltabbak is vagyunk, mint ha egyénileg küzdenénk a célokért.

De vajon mitől lesz jó egy csapat?

A Google által végzett vizsgált adatainak és interjúinak kielemzése után – hiszed vagy sem – a következő válasz született: lényegében teljesen mindegy, hogy kik, azaz milyen személyiségtípusok, milyen hátterű és készségekkel rendelkező egyének alkotják a csapatot. A hangsúly ugyanis az alábbi 5 fő jellemzőn van, ha csapatról beszélünk.

 

  1. Pszichológiai biztonság

Rendkívül fontos, hogy kockázatvállalás tekintetében mindenki biztonságban érezze magát a csapatban. Tisztában legyenek azzal, hogy itt nem lesznek zavarba hozva, vagy megtorolva.

 

  1. Megbízhatóság

Itt arról van szó, hogy a csapattagok mindegyike minőségi szinten, időben elvégzi a rábízott feladatokat.

 

  1. Felépítés és egyértelműség

A tagok mindegyikének tisztán és pontosan látni kell a vele szemben támasztott követelményeket. Ezek a követelmények kihívást jelentenek, de mindenképpen megvalósíthatóak kell, hogy legyenek.

 

  1. Célok

Az is alapvető, hogy mindenki tudja, mi az értelme a munkájának. Azaz azt, hogy miért dolgozik. Például az anyagi biztonság, a család támogatása vagy egy másik csapattag segítése.

 

  1. Hatás

Sokat számít az is, hogy lássák, milyen konkrét hatása van a munkájuknak a szervezetre nézve. Az, hogy a személyes munkájával miképpen járul hozzá a vállalat céljainak eléréséhez.

 

- csapatépítés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!