Ez az egyik legjobb munkáltatói juttatás, mégis kevés hazai cég adja a dolgozóinak

Nem jellemző a hazai munkáltatókra, hogy extra szabadnapod adjanak a dolgozóiknak. A Fizetések.hu felmérése szerint a magyar alkalmazottak 1,5 százaléka számolt csak be arról, hogy a munkáltatójuk így is támogatja őket. Szemben a csehekkel, ahol az alkalmazottak 32,6 százalékának jár extra szabadnap. Ott valószínűleg tudják, hogy az ilyen juttatások hatására sokkal hatékonyabb lesz a dolgozó.

Ahogy a rugalmas munkaidőre, a kötelezőn felüli szabadnapokra is szüksége van a munkavállalóknak. Amiért cserébe sokkal elkötelezettebbek a munkáltatójuk felé.

Ezt pedig manapság rendkívül fontos lenne erősíteni. Hiszen egyre csökken a munkanélküliség, egyre nagyobb a munkerőhiány. Szóval, akik kicsit előre gondolkodnak, az extra szabadság lehetőségével is igyekeznek megtartani a dolgozót. Vagy így magukhoz csábítani szakembereket. A Fizetések.hu közlése szerint egyébként ma Magyarországon négy hét fizetett szabadság jár minden alkalmazottnak, ami a ledolgozott évek számával öt hétre növekszik. Ehhez jön még hozzá évente további 11 munkaszüneti nap, amik sok esetben egy-egy hosszú hétvégét is kiadnak.

De extra szabadság az nincs.

Ahogy a bevezetőben is írtuk, nagyon kevés mukavállaló számolt be arról, hogy extra pihenőnapot kapna a munkáltatójától. A vizsgált országok közül nálunk jár a legkevesebb alkalmazottnak ilyen juttatás.

szabadsag-Magyarorszag

A Fizetések.hu-n olvasható az is, hogy van olyan ország is, ahol egyáltalán nem “divat” a fizetett szabadság. Például az Egyesült Államokban a munkáltatóknak törvényileg egyetlen szabadnapot sem kell fizetniük az alkalmazottaknak, a szabadság teljes egészében céges juttatásnak számít.

Ennek ellenére tudják, hogy pihenni kell a dolgozóknak. Az amerikai Netflix-nél például korlátlan szabadnap jár az alkalmazottaknak.

És még ezzel sem élnek vissza a munkavállalók.

Bizonyított tény, hogy ha a munkáltató nem a munkaidő hosszára koncentrál, hanem a dolgozó teljesítményére, sokkal eredményesebb lehet a cég. Persze olykor felmerül a kérdés, hogy a túl nagy bizalom hatására nem csökken-e a dolgozók teljesítménye. Bármennyire is meglepő, a gyakorlatban épp az ellenekzője igaz. A szabadságnak és a kötetlenségnek köszönhetően az alkalmazottak hűségesebbek és hatékonyabban tudnak dolgozni.

Ez azért lehetséges mert így sokkal kiegyensúlyozottabbak.

A munka-magánélet egyensúlya ugyanis csökkenti a stresszt és a hibahatárokat. Minél kipihentebb egy dolgozó, annál könnyebben éri el munka közben a flow-t, és minél szabadabbnak érzi magát, annál jobban elkötelezetté válik.

Az extra szabadság ráadásul nem az egyetlen juttatás, aminek köszönhetően a dolgozók többet pihenhetnek – népszerű az úgy nevezett sick days, amikor orvosi igazolás nélkül is otthon maradhat az alkalmazott. Vannak olyan cégek is, ahol plusz szabadnapot adnak az alkalmazott születésnapján, házasságkötés alkalmából, vagy apáknak gyerek születése esetén.

- elemzés, munkaügy, Pénzügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!