Ez a háromperces szokás nagymértékben csökkentheti a szorongás- és stressz-szintedet

Modern korunk mindennapos velejárója a munkahely okozta stressz, aminek a csökkentésére komoly gondot kell fordítani. Hosszútávú következményei súlyos problémát jelenthetnek mind a dolgozóra, mind a vállalatra nézve.

A legjobb az volna, ha valamiféle természetes módot találnánk a jelenség kezelésére. Ebben segítünk most neked az alábbiakban.

A recept a következő: Végy néhány maroknyi virágföldet, ültess bele egy pár centis zöld növényt, majd helyezd el az irodai asztalodon! Egy japán tanulmány szerint ugyanis a szobanövények nem csupán arra szolgálnak, hogy feldobjuk velük a belső teret. Az esztétikai szempontokon túl képesek a dolgozók mentális egészségét is pozitív irányba terelni.

Az általuk végzett négy hetes kutatásból kiderült, hogy azok, akik valamilyen apró növényt tartottak az asztalukon, kevésbé szorongtak és voltak stresszeltek a megfigyelés után.

A vizsgálatban a japán villamosenergia-társaságból 63 dolgozó vett részt, akiktől azt kérték: ha úgy érzik, hogy stresszesek, tartsanak egy három perces szünetet, mialatt gondozzák az asztalukon elhelyezett virágot. A növények japán kokedama és succulent voltak.

A vizsgálat négy hete alatt folyamatosan figyelték a dolgozók pulzusát (ami egy kiváló indikátora a stressznek) mielőtt és miután gondozták a virágaikat. A kutatás eredményeként megállapították, hogy a résztvevők 27 százaléka pulzusszámban és szorongásban is komoly csökkenést ért el.

Azt is kimutatták, hogy a növény látványán túl érzelmi kötődés is kialakult köztük. Azaz a növény a résztvevőknek néhány hetes gondozási folyamat után már jelentéssel bírt.

2681878

De nézzük csak meg, mi teszi ilyen hasznossá az asztali növényeket. Nem más, mint a természet hatása, ami akár már egy kevés élő, zöld növénnyel is bárhol megidézhető.

Számos kutatás foglalkozott már azzal, hogy miként hat a természet az emberre, annak hangulatára, a kreativitására, a termelékenységére vagy az emlékezetére.

Egy 2014-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az irodában elhelyezett növények akár 15 százalékkal is megnövelhetik a munkavállalók termelékenységét. Míg egy másik kutatás arra talált bizonyítékot, hogy a természetben való kiadós séta mennyire hasznos lehet a súlyos depressziós betegek kezelésében.

Azonban ha a munkád nem teszi lehetővé, hogy növényekkel vedd körbe magadat a nap folyamán, akkor se csüggedj, hiszen számos más módja van becsempészni a természetet a mindennapjaidba. Ebédidőben például sétálj egyet a közeli parkban, vagy munka után ejts útba egy erdőt. Hidd el, nem több, mint fél óra is csodákat tud tenni a hangulatod helyreállításában. 

 

- produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!