Ezért nem érdemes túl sokat dolgozni

Ha sok a feladatunk, többet dolgozunk. Ez érthető. De nem biztos, hogy jól tesszük. Ugyanis a több munka fáradtabbá tesz, aminek a hatására csökken a produktivitás. Vagyis…

Ha több a munka, akkor sem érdemes sokkal többet dolgozni, inkább hatékonyabban pihenni. Ugyanis fittebben akár dupla mennyiségű munkát is el tudunk végezni, mint egy átlagos állapotban.

Mindezt számok is igazolják. A profession.hu írta: ha huzamosabb ideig napi 9-10 vagy annál több órát dolgozunk, egyáltalán nem leszünk produktívabbak, mint egy nyolc órás munkanap. Egy 1951-es illinoisi tanulmány szerint ugyanis akár egy-három óra teljesen koncentrált munkavégzéssel egy teljes napnyi munkát el lehet végezni.

Vagyis a koncentráción múlik szinte minden és azon, ha a látszat munka helyett átállunk a tudatos, mély munkára.

Nem véletlenül hangsúlyozzuk mi is a bejegyzéseinkben, hogy a produktív óráidra időzítsd a napi feladataidat. Erre itt egy példa.

Ugyanakkor szánjunk időt a pihenésre is.

Az idézett postban olvasható: ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a fókuszált időnkből, becsüljük meg azt az időt is, amit pihenéssel töltünk, vagyis amikor nem dolgozunk. Agyunk ugyanis akkor működik a leghatékonyabban, ha folyamatosan vált a fókuszált és a nem fókuszált állapotok között, amit a világ vezetői, élsportolói ki is használnak.

Vagyis kell a szünet

Warren Buffet például híres arról, hogy vannak olyan napjai, amelyekre nincs betervezve semmilyen programja. Szerinte ugyanis sokkal többet számít a gondolkodás, a pihenés, mint az, hogy minden egyes perce ki legyen használva. Ezt a módszert egyébként  Bill Gates is átvette tőle.

Szóval ha hagyunk időt a pihenésre és megtanulunk koncentrálni, még a plusz feladatok ellátására is marad időnk. És nem lesz szükség a fárasztó túlórákra.

- munkaügy, üzleti célok, üzleti coaching

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!