Ezzel a módszerrel sokkal könnyebben indulhat az év a munkahelyen

Sajnos a téli szünet is egyszer véget ér. Ezt mindenki tudja, viszont az utolsó pillanatig nem igazán akarjuk elhinni. Vagyis ameddig csak lehet, nem foglalkozunk a hétköznapokkal. Ez a pihenés szempontjából lehet jó taktika, viszont a munkába való visszarázodást megnehezíti. Hosszú szünet után, nulla felkészülés nélkül újra dolgozni ugyanis nagyon megterhelő.

Mi ezért az javasoljuk, hogy az év eleji stressz elkerülése érdekében a szünet utolsó napjait használd ki kicsit tudatosabban!

Először is hagyd a sokáig alvást. Szoktasd a szervezetet vissza a hétköznapi rutinhoz. És ne csak az ébredés vonatkozásában tedd ezt meg, a munkavégzés területén is kezd el a visszarázódást. Kezd mondjuk azzal, hogy összesíted a teendőket és készítesz egy tervet. Ha sikerül a feladatokat előre rendszerezni, az első munkahelyi sokktól már meg is kíméled magadat.

Az évindítással összefüggő stressz legfőbb okozója ugyanis az, hogy a nyakadba zúdul a töménytelen feladat, aminek a súlya gyakorlatilag agyonnyom. Ha ezekre előre felkészülsz, és jól beosztod a teendőket, nem lesz gond.

20575

Hasznos lehet továbbá, ha a motivációra is áldozol az időből. Összegezd az elmúlt év sikereit és meríts azokból erőt a folytatáshoz. Tűzz ki célokat és máris könnyebben fogod indítani az évet. Persze túlzásba sem szabad vinni a visszarázódást. A fokozatosság nagyon fontos. És nem csak az otthoni felkészülés során, az első munkanapok alatt is. Ha sikerül előre megtervezni az első hete, ezzel nem lesz gond. Így ahelyett, hogy feszülten robotolnánk a munkahelyen, gyakorlatilag lazán, ráérősen tudjuk kezdeni az évet.

A visszarázódásban segít az is, ha a kollégákkal beszélgetsz az élményeikről. A tanulmányok szerint egy jó beszélgetés segíti a fizikai és szellemi aktivitást. Nem mellesleg lerövidítheti az első munkanapot. Ha jó a hangulat, pillanatok alatt eltelik az első nap.

Végül még egy tipp

Ahhoz, hogy ne fáradtan kezd el a munkahelyeden az évet, aktivizálnod kell a szervezetet. Ennek pedig a leghatékonyabb módja, ha az utolsó szünidei napokba beiktatod a sportot. A mozgás energiát ad, így a munka is jobban fog menni. Sokat segíthet továbbá az is, ha munka utáni időszakra szervezel valamilyen programot. Hiszen, ha van mit várni a nap folyamán, a munkával töltött idő is könnyebben eltelik.

 

Talán még nem késő ezeket alkalmazni. Próbáld ki fent leírtakat, hátha így neked is könnyebben indulhat az év.

 

 

- munka

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!