Foglalkoztatási trendek: erre számíthatunk az új évtizedben

Az elköteleződés szempontjából számít, hogy milyen juttatásokat kapunk a munkahelyen, de, ami ma igazán lényeges egy munkavállalónak az az, hogy meg tudja teremteni a munka és a magánélet közti egyensúlyt. Ha egy vállalkozás erre lehetőséget ad a kollégáknak, nem kell tartani az átlagnál magasabb fluktuációtól. Mindezt a LinkedIn közölte a napokban.

A jelentésük szerint a HR szakemberek 69 százalék egyetért a fenti állítással. Amit természetesen kutatási adatokra alapozva közöltek. A LinkedIn 35 országból 7 ezer embert interjúvolt meg az új évtized foglalkoztatási trendjeivel kapcsolatban.

A tanulmány megállapította: a munkáltatók azon képessége, hogy lehetővé tegyék az alkalmazottak számára a munka és a magánélet megtartásának egyensúlyát, az összes dolgozói motiváció előtt jár. Még a 67 százalékot kapott versenyképes juttatást is megelőzi az igények sorában.

photo-1556761175-b413da4baf72

Mindezekre viszont a cégek nagy része nincs felkészülve… A vezetők csaknem 37 százaléka elismeri, hogy vállalataik lemaradtak, egyelőre nem megfelelő a céges környezet a fenti igények kielégítéséhez. Nem tudják megteremteni a feltételét annak, hogy a dolgozók munkája és a magánélete egyensúlyban tudjon maradni.

Ami még változik…

Az alkalmazottaknak nagyobb beleszólása lesz a jövőben a céges döntésekbe

A Mark Lobosco, a LinkedIn egyik alelnöke szerint a múltban a vállalatok alkották a szabályokat, az új évtizedben a munkavállalók kezében a hatalom.

A szakértő teljes átrendeződést prognosztizál. Szerinte a vállalatok kezdenek rájönni arra, hogy nem csak ők vannak a dolgozókért, hanem ez fordítva is igaz. 

Amit egyébként részben a különféle társadalmi megmozdulások idéznek elő. Olyanok mint mondjuk #MeToo. A munkahelyeken szépen lassan kialakul az őszinte párbeszéd és a vezetők, dolgozók közötti nyílt kommunikáció kultúrája. Ami nagyban hozzájárul a helyes fejlesztési irányok meghatározásához. De természetesen gazdasági tényezők is szerepet játszanak az átalakulásban. A cégek ma jóval többet hajlandóak megtenni a jó munkaerő megtartása érdekében, mint pár évvel ezelőtt. A szűk piac erre kényszeríti a vállalatokat. 

A jövő kihívása: a generációk közötti különbségek kezelése

A HR szakemberek 68 százaléka szerint a különböző korcsoportok közötti konfliktus kezelése komoly kihívás lesz a jövőben. Mivel pár éve a legfiatalabbak is munkába álltak, ilyen sok generáció még soha nem volt egyszerre jelen a munkaerőpiacon. Ami korosztályi különbésgek miatt bizony idézhet elő konfliktust. De nem csak ez jelent kihívást. Ahány generáció, annyi munkahelyi igény – ideértve a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatos elvárásokat is. A jövőben tehát erre is megoldást kell találni a cégeknek. 

Összegezve:

Az előttünk álló évtizedben a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kap a rugalmas munkavégzés lehetősége, illetve sokkal nagyobb beleszólása lesz a dolgozóknak a céges kultúrába és a vállalati döntésekbe. A vállalatvezetőknek pedig mindezekre fel kell készülniük. Különösen azoknak a cégeknek, ahol több generáció is együtt dolgozik. Ott ugyanis az életkori sajátosságok miatt a fentiek megvalósítása sokkal nagyobb feladat lesz.

 

- HR, munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!