Fókuszálj a fókuszálásra! – Már, ha igazán produktív szeretnél lenni

Mitől lesz valaki produktív? Jó kérdés. Attól, hogy megfelelően be tudjuk osztani az időnket, és képesek vagyunk maximálisan az adott feladatra koncentrálni. Ezt mondja David Allen Getting, a Things Done című, a produktivitást taglaló népszerű könyv szerzője.

Szerinte arra kell figyelni, hogy mire figyeljünk. Ez egy kicsit furán hangzik, de hamar megfejthető a mondat értelme. Az elsődleges cél az, hogy egyszerre csak egy dologra fókuszáljunk. A multitasking nem hoz produktivitást. Persze tudjuk, hogy maximálisan odafigyelni valamire nem egyszerű feladat, hiszen a fejünkben számos gondolat cikázik. De ha produktívak szeretnénk lenni, ezt meg kell tanulnunk.

Persze ehhez azért létezik egy-két praktika.

Ahhoz, hogy sikerüljön a fókuszálás, írd le egy papírra az adott feladat elvégzése előtt, hogy mivel kell még foglalkozni, és azt mikor teszed meg. Ha “kiürítetted” a fejedet, jöhet a hatékony munka.

David Allen szerint “ha valami folyamatosan zavar tégedet, az azért van, mert nem adtad meg neki azt az időt, amit érdemel”.

Nem nehéz kitalálni, hogy mi a megoldás ebben az esetben. Mivel nem tudod teljesen elengedni az adott dolgot, ezért vedd elő azt újra, és zárd le. Az elkalandozó gondolatok ugyanis nem segítik a fókuszált munkát.

Nagyon lényeges: a fejed az ötletek kigondolására van, nem a tárolására

A memóriánk a legtöbb esetben szórványosan működik. Ha fejben akarod tartani az egész napi teendőidet, az nem igazán fog majd menni. Ne legyél hanyag, írd le, amit le kell! Így, hogy “négymillió” to do és jegyzet alkalmazás vesz körül, már nincs nehéz dolgod. Ne terheld feleslegesen az agyadat, így produktív maradhatsz, ha dolgozol.

Ha van egy teendőd, amit két perc alatt meg tudsz csinálni, hát csináld meg! Ennek a módszernek a lényege: ne hagyd, hogy egy pitiáner teendő több órán át is az eszedben legyen, mert felesleges. Kevesebb energiába telik, ha egyből megcsinálod. Így megszabadulsz attól a gondolattól, ami miatt más teendőkben nem vagy elég produktív. Erről egyébként itt írtunk korábban.


Szóval ahhoz, hogy igazán produktív legyél, meg kell tanulnod fókuszálni. Persze amellett, hogy kideríted, a nap melyik szakában vagy a legaktívabb. Ja, és tudnod kell jól tervezni az időddel. Ez utóbbiakhoz itt adunk tippeket.


 

- produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!