Gazdasági hírek – heti összefoglaló (10. hét)

Fejlesztések a szombathelyi campuson. Megújul a húsvéti vásár is. Biztonságosabb lesz a vasúti közlekedés. Új logisztikai központot adtak át. Hazatért az ország aranytartaléka. Jelentősen nőtt az ipari termelés.

Heti hírösszefoglalónk:

Újabb beruházások a szombathelyi campuson

Több mint 688 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással oktatási eszközfejlesztések, műszer- és labormodernizálás, valamint a Savaria Egyetemi Központ és az ELTE integrációjából adódó átszervezések, illetve épület-racionalizálás infrastrukturális hátterének biztosítása valósul meg a Savaria Egyetemi Központban. A projekt összegének legnagyobb része „be fog épülni a szombathelyi campusba”, hiszen egyebek mellett megújul a C épületi nagyelőadó, sor kerül egy szerverszoba kialakítására, a campus egész területén szélessávú internetelérést építenek ki, korszerűsítik a vizesblokkokat, felújítják a sportudvar egészét, valamint az A, B és C épületekben megújul a villamos hálózat – adta hírül a frisss.hu.

A karácsonyi után a húsvéti vásár is megújul Szombathelyen

Óriásnyulak, szelfitojás, tavaszi virágokkal teli szekerek, sétakocsikázás, feldíszítendő tojásfák is várják az érdeklődőket a hagyomány- és értékőrző programok mellett az idei húsvéti vásárban Szombathelyen, a Fő téren. A megújult karácsonyi vásár sikere buzdította arra a szervezőket – olvasható az sztv.hu tudósításában -, hogy 2018-ban már a húsvéti vásár is új attrakciókkal, élményekkel és értékekkel várja az érdeklőket a Fő térre. Idén a portékákkal teli pavilonok száma rekordot dönt, emellett a programokat is a böjti időszak hangulatának megfelelően válogatták össze.

Fejlesztik a vasúti közlekedést a határszélen

Biztonságosabbá válik a vasúti közlekedés a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalon. A GYSEV Zrt. kiépíti az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszert (ETCS L2), amely folyamatosan figyeli a vonalszakaszon közlekedő vonatok sebességét, szükség esetén pedig lecsökkenti azt. A rendszer kiépítésére uniós források adnak lehetőséget – közölte a kisalfold.hu.

Átadták a Simon-Trans Kft. új logisztikai központját

A Simon-Trans Kft. új logisztikai központjának megnyitó ünnepségén mondott ünnepi beszédet dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. A céget bemutatta Simon Miklós, a Simon-Trans Kft. ügyvezető-tulajdonosa. Az új épületet Horváth József pápai prelátus áldotta meg. Műsort Takács Nikolas adott – olvasható a szombathely.hu-n.

Hazaérkezett az ország aranytartaléka

Visszakerült Magyarországra hazánk aranytartaléka – írja sajtóközleményében a MNB. A körülbelül 100 ezer uncia (három tonna) nemesfém Londonból érkezett Budapestre. A jelenlegi árfolyamon számolva 130 millió dollár értékű jegybanki aranytartalék hazahozataláról a Magyar Nemzeti Bank vezetése döntött. Az aranyban tartott tartalék külföldi kezelését több jegybank ítéli kockázatosnak, ezért az utóbbi időben többek között a holland, a német, valamint az osztrák jegybank vezetése is úgy döntött, hogy részben hazaszállítja az aranytartalékot – emlékeztetett az mno.hu.

Jelentős növekedés az ipari termelésben

Az ipari termelés volumene idén januárban 6,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,7 százalékkal nőtt – írta a Központi Statisztikai Hivatal első becslése alapján a magyaridok.hu. A meghatározó súlyú ágazatok közül jelentősen bővült az élelmiszeripar, főként a húsvétra készülő húsipar – hangsúlyozta az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője. A járműgyártás és az elektronikai ipar átlag körül nőtt.

Stabilnak látja az EU a hazai folyamatokat

Magyarország stabil gazdasági fellendülése lehetőséget teremt arra, hogy egy évtizedig tartó növekedési pályára állhasson – olvasható az Európai Bizottság országjelentésében, amit a vg.hu idézett. A GDP 2014-ben, a belső kereslet és a beruházások pedig 2017-ben érték el a válság előtti szintet. A növekedési potenciál javuló tendenciát mutat, de egy feltörekvő gazdasághoz képest még mindig alacsony a szintje.

Megindult a verseny a gigaberuházásért – Magyarország esélyes

Egy kínai óriásvállalat Európában akarja megépíteni három gigantikus akkumulátorgyára egyikét. Az üzemben villanyautókhoz gyártanak majd áramforrásokat. A napi.hu szerint a lehetséges helyszínek egyike Magyarország. A vállalat olyan megrendelőkre számít, mint a BMW, a Volkswagen, a Toyota, a Nissan és a Honda. Ennek érdekében felveszik a kapcsolatot ezekkel az autógyártókkal.

A jövő héttől használt lakásra is kérhető a CSOK

Március 15-étől könnyebben juthatnak hozzá a családok a CSOK-hoz, a gyermekek után igényelhető otthonteremtési támogatáshoz. Eddig csak az újépítésűeknél nem volt korlát, a használt lakásnál egy másik ingatlanban nem lehetett 50 százaléknál nagyobb részesedése az igénylőnek. A jövőben viszont ezt a részt kitörlik a kormányrendeletből, vagyis az új és a használt lakások esetében is megengedhető lesz más ingatlantulajdon – olvasható a hvg.hu írásában.

- Gazdasági hírek

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!