Gazdasági hírek – heti összefoglaló (12. hét)

Van jövője a szentgotthárdi Opel-gyárnak. Közzétette fejlesztési stratégiáját a büki gyógyfürdő. Díjat kapott Galambos Tamás. Húsvétig kifizetik a Styl dolgozóinak az elmaradt bérüket. Nagy söripari beruházás Sopronban.

Heti hírösszefoglalónk:

Megmenekült a szentgotthárdi Opel-gyár

Kisméretű benzinmotorokat fognak gyártani a szentgotthárdi üzemben 2020-tól – jelentette be a beruházást Budapesten Grzegorz Buchal, a szentgotthárdi gyár igazgatója, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Szentgotthárdon lévő motorgyár helyzete azt követően vált bizonytalanná – olvasható a hvg.hu-n -, hogy a tavaly márciusi felvásárlást követően a márka új tulajdonosa, a francia PSA konszern bejelentette, hogy minden következő Opel modell a PSA platformját, motorjait és váltóműveit fogja használni.

Társadalmi véleményezésen Bükfürdő fejlesztési stratégiája

A Büki Gyógyfürdő Zrt. társadalmi véleményezésre bocsájtotta a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum 2018-2023. közötti időszakra szóló fejlesztési stratégiáját – adta hírül a fürdő honlapja. Egy ott közölt linkre kattintva bárki megnézheti a fejlesztési elképzeléseket.

Galambos Tamás kapta a Vas Megye Gazdaságáért Díjat

Ünnepi ülést tartott Vas Megye Közgyűlése az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából, az eseményen adták át a közgyűlés által alapított díjakat a kitüntetetteknek. „Vas Megye Gazdaságáért Díj” kitüntetésben részesült Galambos Tamás, a Galambos Logistic Kft. Vép ügyvezető igazgatója – tudósított a vasmegye.hu, ahol a további kitüntetettekről is írnak.

Húsvétig megkapják elmaradt bérüket a Styl ruhagyár dolgozói

Húsvétig megkapják elmaradt munkabérüket a szombathelyi Styl Fashion Kft. dolgozói, a tulajdonosok pedig mindent megtesznek azért, hogy a ruhagyár tovább működhessen – közölte az MTI-vel a társaság taggyűlése után a cég ügyvezetője. Bognár Katalin az alon.hu szerint elmondta: a tulajdonosok együttműködnek annak érdekében, hogy a NAV által benyújtott 150 millió forintos inkasszó megszüntetéséhez szükséges forrásokat biztosítják, ennek módjára közös javaslatot dolgoztak ki, a megállapodást pedig a jövő héten aláírhatják.

Varga Mihály: a versenyképesség erősítéséhez jól képzett szakmunkások szükségesek

Magyarország versenyképességének erősítéséhez nélkülözhetetlen a jól képzett szakmunkások biztosítása – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az európai szakmunkások budapesti versenye, az EuroSkills 2018 hivatalos főszponzoraival kötött megállapodás alkalmából tartott ünnepségen – írja a magyaridok.hu. A miniszter kiemelte: az EuroSkills rendezési jogának elnyerése nemzetközi elismerése a magyar szakképzési rendszer fejlesztés során elért eredményeknek, amelyeket a kamara és a kormány közösen végzett.

Századvég: jövőre más lassíthat a magyar gazdaság

Az utóbbi hónapok kedvező adatai nyomán a Századvég Gazdaságkutató Zrt. felfelé módosította prognózisát, így 2018-ra 4,1 százalékos, 2019-re pedig 3,2 százalékos növekedést prognosztizál. Mindkettő elmarad azonban a kormány hivatalos várakozásától – emlékeztet a napi.hu. Az NGM által 2017 végén publikált makropálya ugyanis azzal számol, hogy az idei 4,3 százalékos növekedést 2019-ben 3,8 százalék követi. Az MNB pedig a legutóbbi, 2017 decemberi inflációs jelentésében e két évre 3,9 százalékos, illetve 3,2 százalékos GDP-bővülést vár.

Milliárdokért fejleszt a magyar Suzuki

A Magyar Suzuki Zrt. 5,3 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési programot hajt végre konzorciális partnereivel a versenyképesség jegyében. Josinobu Abe, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a projekt zárásával az esztergomi gyár 2020-ra várhatóan okosgyárként lesz meghatározó szereplője az európai és a magyar autógyártásnak. A vg.hu szerint az igazgató arról is tájékoztatást adott, hogy a Suzuki 2015-2020 között húsz új modellt mutat be világszerte.

Budapest környékén is tempósan drágulni kezdtek a házak és a lakások

Budapest utána már az agglomerációjában is beindult a drágulás, egyes környékeken majdnem 20 százalékkal nőtt az ingatlanok ára, leginkább Budapesttől délre és északra indult be az ingatlanpiac – derül ki a Duna House elemzéséből, ami a használt ingatlanok árainak változását és az agglomeráció egyes szektorainak népszerűségét vizsgálta az elmúlt években. A legnagyobb mértékű drágulás az északi (Dunakeszi, Fót, Göd, Vác) és a keleti (Veresegyház, Mogyoród, Gödöllő, Kistarcsa) régióban volt – derül ki az index.hu írásából.

Nagy beruházást hajt végre a Heineken Hungária Sopronban

Kétmilliárd forintból bővíti kapacitását a Heineken Hungária Zrt. a soproni gyárában – tudta meg az origo.hu. A beruházásnak köszönhetően új munkahelyek jönnek létre, ráadásul 400 ezer hektoliterrel több sört fognak gyártani az üzemben, de ezzel csak a martfűi gyár kieső kapacitását pótolják.

- Gazdasági hírek

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!