Gazdasági hírek – heti összefoglaló (13. hét)

Szálloda épült Mesteriben. Együttműködik az ELTE és Szombathely. Duplájára drágultak a lakások öt év alatt a vasi megyeszékhelyen. Ukrán munkások érkeznek Sárvárra. Japán cég épít akkumulátorgyárat. Emelkedtek az ipari termelői árak.

Heti hírösszefoglalónk:

Felavatták a tizenhat szobás szállodát Mesteriben

Kétszázmillió forintos magánerős beruházást követően új, 16 szobás szállodát adtak át kedden a Vas megyei Mesteri községben, közvetlenül a helyi termálfürdő mellett. A magyaridok.hu tudósítása szerint Patyi Gábor, a Termal Hotel tulajdonosa elmondta: háromcsillagos superior szállodájuk egybe épült a mesteri termálfürdővel, így a vendégeik számára télen, nyáron szabad és kényelmes az átjárás a fürdő medencéihez. Téli időszakban egy fedett és egy félig fedett termálmedence, nyári időszakban pedig három kültéri medence – strandmedence, gyógyvizes medence és gyermekpancsoló – áll a fürdővendégek rendelkezésére, szállodájukban étterem és kávézó is található.

Együttműködési megállapodást kötött az ELTE és Szombathely

Szombathely önkormányzata és az Eötvös Loránd Tudományegyetem között létrejött együttműködési megállapodást ünnepélyesen, sajtótájékoztató keretében írta alá prof. dr. Borhy László rektor, dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke és dr. Scheuer Gyula kancellár – adta hírül a szombathely.hu.

Soha nem látott pezsgés a szombathelyi ingatlanpiacon

A szombathelyi ingatlanpiacon soha nem látott pezsgést tapasztalunk, amely mind az áremelkedésekben, mind az építkezésekben érződik – mondta az mno.hu-nak Klis Tibor, az OTP Ingatlanpont szombathelyi irodavezetője. „Egyre több befektetőt vonz a város, vannak olyan ingatlantípusok – például nagyobb alapterületű lakások, panelek –, melyek napokon belül elkelnek. Sokan jönnek a városba dolgozni és tanulnak az egyetemen, így számukra nagy biztonsággal, akár hosszabb távon is kiadhatók ezek a lakások.”

Kiszorítják az ukránok a magyar dolgozókat a sárvári multicégnél?

A sárvári Flex-üzem egyik dolgozója szerint, tavaly óta százával érkeznek a gyárba ukrán vendégmunkások, miközben egyre inkább kiszorulnak onnan a szállásoltatott magyar munkavállalók – írta a 24.hu. Az elektronikai gyárban tavaly november óta létszámstop vonatkozik a kölcsönzött, szállásoltatott magyar dolgozókra, így azóta már csak helyieket, valamint ukránokat vesznek fel. A dolgozó forrásnak pontos adata nincs, de becslése szerint márciusig sok száz ukrán vendégmunkás érkezett a gyártósorok mellé.

Japán cég épít akkumulátorgyárat Miskolcon

Miskolc déli ipari parkjában építi fel első európai gyárát az akkumulátorok gyártására szakosodott japán GS Yuasa cég, a 2019-re elkészülő üzem alapkövét szerdán helyezték el. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen azt mondta: a 8,8 milliárd forint értékű miskolci beruházást a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti, az üzem több mint félszáz embert foglalkoztat majd – közölte a távirati iroda nyomán az mno.hu.

Úgy szórja a pénzt a kormány, mintha nem lenne holnap

A választások előtt sebtében szétosztott közpénzekkel kedveskedik a kormány országnak-világnak. Ilyen a nyugdíjasoknak a napokban kézbesítendő, 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány, a rezsiszámla lefaragása 12 ezer forinttal és megannyi egyéb juttatás. Mindez összességében 100 milliárd forintot meghaladó összeggel növeli a közkiadásokat. Pedig az államháztartás nem áll túl fényesen. A hvg.hu szerint a hiány február végén 527 milliárd volt, szemben az egy évvel korábbi 180 milliárddal.

Kiterjesztené a kormány a téli rezsicsökkentést

A kormány vizsgálja, hogyan tudja érvényesíteni a téli rezsicsökkentést azokon a településeken, ahol nincs kiépítve földgáz- vagy távhőhálózat – közölte Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy mintegy háromszáz településen, jellemzően kis falvakban nincs ilyen hálózat. Az ilyen településeken élők támogatásának mikéntjéről a napokban dönt a kormány – tette hozzá a magyaridok.hu.

Tovább emelkedtek az ipari termelői árak

Idén februárban az ipari termelői árak összességében 3,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit – írja közleményében a KSH. A belföldi értékesítés árai 3,5, az exportértékesítéséi 3,6 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,6 százalékkal magasabbak voltak – emlékeztet a napi.hu.

A Richter nyerte a 2017. évi Innovációs Nagydíjat

A Magyar Innovációs Alapítvány Innovációs Nagydíjban részesítette a Richter Gedeon Nyrt-t „A cariprazine (Vraylar/Reagila), egy új originális magyar gyógyszer a világpiacon” című pályázatáért. Az Innovációs Nagydíjat Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke adta át Bogsch Eriknek, a Richter Gedeon Nyrt. elnökének a Parlamentben, áll a Richter Gedeon sajtóközleményében, amit az origo.hu ismertetett.

3,8 százalékra csökkent a munkanélküliség

A 2017. december–2018. februári időszakban a foglalkoztatottak száma 4 millió 441 ezer fő volt, 70 ezer fővel több, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH friss adataiból. Az index.hu hozzáteszi: a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 40 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké 20 ezer fővel csökkent. Közmunkában nagyjából 165 ezren, külföldön 94 ezren dolgoztak. A munkanélküliek létszáma az egy évvel korábbihoz képest 25 ezer fővel, 178 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent.

- Gazdasági hírek

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!