Gazdasági hírek – heti összefoglaló (15. hét)

Bébitermékek Vaskeresztesről Kínába. A sonkagyártást fejlesztik Sárváron. Szombathelyi professzor az MTB tagja. Megugrott a külföldi munkát keresők száma. Évente négyezer lakás épülhet. A növekedés ösztönzésére lesz szükség.

Heti hírösszefoglalónk:

Jelentősen növekedhet a MAM Hungária Kft. kínai piaci részesedése

Erről kezdett tárgyalásokat a vállalat vezetése a világ második legnépesebb országának képviselőivel. Svédországban már például a bébitermékek 95 százaléka a vaskeresztesi gyárból származik. 2018 a felkészülés éve is – mondta Kiss Katalin, a kft. ügyvezetője, a VMKIK alelnöke az sztv.hu-nak.

Hárommilliárdos beruházásba kezd a Sága Foods

Erős évet zárt a magyar piac legnagyobb szárnyaskésztermék-gyártója, a sárvári Sága Foods Zrt., amely 2017-ben 8,8 milliárdról 9,2 milliárd forintra növelte a forgalmát – adta hírül a cég. A Sága a tulajdonosa által elfogadott hároméves beruházási programjában megújítja a két sárvári üzemegységének az egyikét, a fő cél a sonkagyártást fejlesztése – tudta meg a napi.hu.

Prof. dr. Horváth Béla a MAB Műszaki Tudományi Bizottságának tagja lett

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) plénuma a közelmúlti ülésén a MAB Műszaki Tudományi Bizottságának (MTB) tagjává választotta prof. dr. Horváth Bélát, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet egyetemi tanárát. Horváth Béla a szombathelyi duális gépészmérnök képzés alapító szakvezetője, valamint a Savaria Műszaki Intézet korábbi intézetigazgatója, akinek eddigi munkája nagymértékben hozzájárult a szombathelyi duális gépészmérnök-képzés eredményességéhez – közölte a szombathelyigepesz.hu.

Négyszer annyian nézelődnek külföldi munka után a választások után

Nagyon megugrott a külföldi munkalehetőségeket keresők száma a vasárnapi választások után – ezt mondta a Portfolio.hu-nak Tanay Marcellt, a külföldi munkavállalással foglalkozó EuWork vezére. Tanay szerint az elmúlt két napban négyszer annyian keresték fel vonatkozó weboldalukat, többen is regisztráltak náluk, és ezzel együtt a telefonos megkeresések száma is nőtt. Tanay azt is mondta, hogy mindez egy “új” jelenség, vagyis a korábbi választások után eddig nem tapasztalt tendenciáról van szó szerinte – olvasható a hvg.hu-n.

Évente negyvenezer lakás épülhet itthon

További bővülés várható idén a lakásépítésekben, a kormányzat arra számít, hogy néhány éven belül az országban évente épített lakások száma eléri az elfogadhatónak ítélt 30-40 ezres számot – közölte Lepsényi István gazdaságfejlesztési államtitkár a 37. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás tegnapi megnyitóján. A magyaridok.hu-n a nemzetgazdasági tárca államtitkára felidézte: tavaly majdnem 40 ezerre emelkedett az építési engedélyek száma, és csaknem 15 ezer lakás épült.

Jelentősebb mértékben nőtt az élelmiszerek ára

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az index.hu-n megjelent részletes beszámoló kitér arra, hogy februárhoz viszonyítva átlag fölött emelkedett a friss zöldségek és gyümölcsök ára. Az üzemanyagárak ugyanakkor havi és éves összevetésben is csökkentek.

Nincs meglepetés, változatlan maradt az alapkamat mértéke

A jegybank monetáris tanácsa ellenszavazat nélkül döntött a jegybanki alapkamat 0,90 százalékon tartásáról és a változatlan kamatfolyosóról a legutóbbi kamat-meghatározó ülésén – közölte a Magyar Nemzeti Bank a honlapján. Az origo.hu közlése szerint a rövidített jegyzőkönyvben rámutatnak: 2018 februárjában az infláció 1,9 százalék, míg a maginfláció 2,4 százalék volt.

Visszafogottabban nőtt az ipari termelés

Februárban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. 2018 első két hónapjában a termelés 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal adatait a napi.hu.

Szigorú fiskális politikára és a növekedés ösztönzésére lesz szükség

A gazdaság növekedési üteme kielégítő a vg.hu által megkérdezett elemzők szerint a négyéves ciklus második felére azonban még nincs rálátásunk. Közjogi értelemben ugyan hamarosan új kormánya lesz Magyarországnak, de a korábbi eredmények tükrében nem várható jelentős fordulat az új kormány hivatalba lépése után sem. Elképzelhetők olyan kisebb változások, amelyek elsősorban a hosszú távú kilátásokon javíthatnak. A költségvetés fő számain valószínűleg nem módosítanak.

- Gazdasági hírek

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!