Gazdasági hírek – heti összefoglaló (17. hét)

Kitüntetett tervezők és építők. Helyi termékek piaca Bükfürdőn. Éjszakai kalandozások a határ két oldalán. Félmillió lakás üresen áll. Csúcson a magyar gazdaság növekedése. Sok a NAV tartós adósa.

Heti hírösszefoglalónk:

Nívódíjat kapott a szombathelyi épület

Építőipari nívódíjat kapott a Püspöki Palota újjáépített szárnya. Az ezt hirdető táblát Székely János megyés püspök avatta fel a generálkivitelezők, a tervezők és az alvállalkozók részvételével – tájékoztatott az sztv.hu.

Megnyílt Bükfürdőn a helyi piac

Megnyílt a bükfürdői termelői piac és alkalmi vásár negyedik szezonja, ahol péntek délutánonként kézműves ajándéktárgyak, helyi-környékbeli mézek és házi készítésű lekvárok, sajtok, húskészítmények, savanyúságok, valamint idényjellegű zöldségek és gyümölcsök, továbbá termelői borok közül is válogathatnak a vásárlók – olvasható a turizmus.com oldalán.

Éjszakai kalandok a természetben

Burgenland és Nyugat-Magyarország öt nemzeti parkja és hat natúrparkja április 27. és 29. között izgalmas kalandokkal várja az érdeklődőket. A különleges tavaszi fesztivál során 75 kirándulás kínálata közül választhatnak az érdeklődők, és fedezhetik fel Nyugat-Pannónia sokszínű természeti csodáit. Vezetett kerékpár-, csónak- és kenutúrák, madármegfigyelő séták, napelemes csónaktúrák és tóparti piknikek szerepelnek a programok között, amelyek közül sok egész évben elérhető – szól a turizmus.com ajánlata.

Félmillió lakás áll üresen, és ez a szám egyre csak nő

2-3 ezer milliárd forint értékű ingatlan kihasználatlan, pedig kiegyensúlyozottabbá válhatna a piac, ha megjelennének a kínálatban – írja a hvg.hu. Jelentősen nőtt a nem lakott – vagyis átmenetileg lakott, más célra használt és üresen álló – lakások aránya az elmúlt években. 2016-ban több mint 550 ezer ilyen lakás volt országszerte, szemben a 2011-es közel 480 ezres állománnyal – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a KSH 2016-os időközi népszámlálásának (mikrocenzusának) adatait dolgozta fel.

Tovább osztja a pénzt a még hivatalban lévő kormány

Az ökölvívó világbajnokságra, a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásaira, valamint a Tiszafüred-Poroszló kerékpárút építésre hagyott jóvá összesen mintegy 7 milliárd forint támogatást a kormány – derül ki a legújabb Magyar Közlönyből. A napi.hu hozzáteszi: a büntetés-végrehajtás többfunkciós autóbuszok beszerzéséhez jut 2 milliárd 413 millió forinthoz az idei költségvetésből.

Csúcson van a magyar gazdasági növekedés

Csúcson van a magyar gazdasági növekedés, az első negyedéves GDP-bővülés 5 százalék körül lehetett – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a hitelintézet elemzői tájékoztatóján. Hozzátette: a GDP növekedésében erősödhet a lakossági fogyasztás és a beruházások szerepe. Török Zoltán szerint az első negyedév után “a növekedésben már csak lefelé vihet az út” – idézte a vezető elemzőt az origo.hu.

Maradtak a kamatfeltételek

Nem változtatott a kamatfeltételeken a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a monetáris tanács áprilisi rendes kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően 0,90 százalékon hagyta az alapkamatot és –0,15 százalékon az egynapos betéti rátát – adta hírül a magyaridok.hu. A testület megítélése szerint a 3 százalékos középtávú inflációs cél eléréséhez az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges.

Még mindig sok tartós adósa van a NAV-nak

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a hivatal honlapján közzétett negyedéves adatok szerint – amiket az index.hu ismertetett. A 10 millió feletti tartozással rendelkezők közül 2264 magánszemély, 717 egyéni vállalkozó, 34 adós pedig lakcím nélküli, míg a tartósan nagy összeggel tartozó nem magánszemély adózók közül 390 működik, illetve csődeljárás alatt áll, 499 kényszertörlés alatt, 760 felszámolás alatt, 31 pedig végelszámolás alatt van.

A vállalati hitelek vehetik át az uniós támogatások szerepét

Az uniós források után sem esik vissza a beruházási ráta – írja a vg.hu. A Világgazdaság Új Ciklus sorozatában megkérdezett elemzők mellett a Magyar Nemzeti Bank is 20 százalék feletti mutatóra számít a következő években. Az EU-s támogatások szerepét nagyrészt a vállalati hitelek, kisebb részben az állami fejlesztések vehetik át. 

- Gazdasági hírek

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!