Gazdasági hírek – heti összefoglaló (18. hét)

Elhunyt dr. Németh István. Országos szinten működik a Jéger. MNB-kirendeltség lesz Szombathelyen. Nőttek az ipari termelői árak. Mozgásban a lakáskiadás piaca. Erős növekedést vár hazánktól Brüsszel.

Heti hírösszefoglalónk:

Eltávozott a Büki Gyógyfürdő Zrt. nyugalmazott elnök-vezérigazgatója

Életének 74. évében váratlanul elhunyt dr. Németh István, a Büki Gyógyfürdő Zrt. nyugalmazott elnök-vezérigazgatója. A cég közleménye szerint – amit a turizmus.com jelentetett meg – dr. Németh István nagy munkabírású, széles látókörű, példás hozzáállású műszaki egyetemi doktor, címzetes egyetemi docens volt. 1993. január 1-jétől 22 éven át a Büki Gyógyfürdő Zrt. szakmai vezetőjeként, elnök-vezérigazgatójaként dolgozott. Munkájának eredményeként a fürdő Magyarország második legnagyobb gyógyfürdőjévé, nemzetközileg is elismert fürdőkomplexumává fejlődött.

Már az egész országban működik a jégkármentesítő rendszer

Keddtől országos szinten működésbe lépett az országos jégkármérséklő rendszer, a Jéger. A rendszer lényege, hogy az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki. Az országos kiépítés – ez 986 talajgenerátort, köztük 222 automata üzemelésű készüléket jelent – 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési programból finanszírozzák – tudta meg a nyugat.hu.

Szombathelyi kirendeltséggel bővül az MNB irodahálózata

Megnyitják kapuikat Magyarország valamennyi megyeszékhelyén a jegybanki támogatással működő pénzügyi tanácsadó irodák, a meglévő 13 mellé öt új kirendeltség nyílik a következő napokban – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az MNB irodahálózata a nonprofit pénzügyi fogyasztóvédelmi szervezetek részére kiírt újabb sikeres nyílt közbeszerzési eljárással most kaposvári, szekszárdi, székesfehérvári, szombathelyi és veszprémi kirendeltségekkel bővül – írja a magyaridok.hu.

Jobban jártak idén eddig a keveset keresők

Az idei első negyedévben 959 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, több mint 10 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi év hasonló időszakában – derül ki a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. közel 7 ezer dolgozó béradatai alapján készített elemzéséből, amit az index.hu szemlézett. A tavalyi 2,4 százalékos inflációt figyelembe véve, a középvezetői szinten dolgozó szellemi alkalmazottak reálbére az adatok szerint mindössze 2 százalékkal nőtt.

3,5 százalékos drágulás az ipari termelői árakban

Márciusban az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 3,6 százalékkal haladták meg a tavaly márciusiakat – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal jelentését a napi.hu. 

Családi pótlék: döntött az osztrák kormány, a magyarok is megérzik majd

Az osztrák kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről. Az új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe, ha a parlament is jóváhagyja, és a számítások szerint évente körülbelül 100 millió eurót takaríthat meg vele a bécsi kormány. Az intézkedés magyarokat is érint – hívta fel a figyelmet a hvg.hu. 

Megmozdult a lakáskiadás piaca

A bérleti díjak továbbra is az egekben járnak – írta az origo.hu, a befektetők a felújítások helyett egyre inkább a bérbeadás irányába tapogatóznak. Legalábbis így látják a szakértők, akik szerint a most leginkább az új vagy legfeljebb újszerű lakásokat keresik az ingatlanpiaci kínálatból bérbeadás céljára.

Erős növekedést vár hazánktól Brüsszel

A magyar gazdaság növekedése 2018-ban is erős marad, de 2019-ben várhatóan lassulni fog, mivel az építőipar lehetőségei korlátozódnak és a minimálbér-emelkedés változásának hatására a fogyasztás növekedése lassul – közölte az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésében, amit a vg.hu tett közzé.

Csatlakozott az Égáz-Dégáz a Nemzeti Közművekhez

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. szerdától NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. néven folytatja tevékenységét, ugyanis a regionális földgázelosztó társaság 2018 januárjában csatlakozott az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-hez – közölte az NKM. A nepszava.hu híradása szerint az ügyfeleknek nincs teendőjük, a változások elsősorban az ügyfélszolgálatok, a számlák és a weboldal arculatában jelennek meg.

- Gazdasági hírek

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!