Gazdasági hírek – heti összefoglaló (5. hét)

Pup Vilmos kapta a Bükfürdő Turizmusáért Díjat. Vas megye tíz településén teljes a foglalkoztatottság. Elhunyt a szentgotthárdi Opel gyár létrehozója. Tovább kell dolgozni egy átlagos lakásért, mint öt éve. Millióknak lett drágább a gáz. Maradt az alapkamat.

Heti hírösszefoglalónk:

Hetedik alkalommal adták át a Bükfürdő Turizmusáért díjat

A január 27-én rendezett Fürdőbál adott otthont a Bükfürdő Turizmusáért szakmai díjátadónak. A Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület által életre hívott kitüntetést minden évben olyan személy kapja meg, akinek tevékenysége jelentősen hozzájárult a város turizmusának folyamatos fejlődéséhez. Az idén Pup Vilmosnak, a Büki Gyógyfürdő Zrt. nyugalmazott főmérnökének ítélték oda az elismerést, amely egy, a turisztikai egyesület logóját formázó üvegszobor, Botos Péter Ferenczy Noémi díjas művész munkája – adta hírül a turizmus.com.

Negyvenhárom hazai településen már teljes a foglalkoztatottság

Zalában tizenhárom, Vas megyében tíz, Győr-Moson-Sopron megyében nyolc olyan település akad, ahol minden munkaképes ember dolgozik. Az utóbbi megye meghatározó váro­saiban egy százalék körüli az állástalanok aránya – írja a Világgazdaság online portálja alapján a hirado.hu.

Elhunyt Ernst A. Hofmann, a szentgotthárdi Opel gyár létrehozója

Életének nyolcvannyolcadik évében bochumi otthonában elhunyt Ernst A. Hofmann, a szentgotthárdi Opel gyár létrehozója és első vezérigazgatója – olvasható az opel.hu-n. Hofmann 1930-ban a németországi Bochumban született, mérnöki diplomájával a bochumi Opel gyárban helyezkedett el és sok szakmai állomás után hatvan éves korában bízták meg élete legnagyobb és legfontosabb feladatával: létrehozni az Opel első kelet-európai termelő üzemét, a szentgotthárdi autó- és motorgyárat.

Tovább kell dolgozni egy átlagos lakásért Vas megyében, mint öt éve

Hiába növekednek a nettó átlagjövedelmek, továbbra sem tudnak lépést tartani a lakásárakkal: Budapesten 12, országosan csaknem 8 évnyi átlagjövedelem kell ahhoz, hogy valaki egy közepes méretű (75 négyzetméter) lakáshoz jusson. A vaol.hu utánajárt: Vas megye sem lóg ki a sorból abban a tekintetben, hogy most 7,8 évig kell dolgozni egy 75 négyzetméteres ingatlanért, míg öt évvel ezelőtt ez az idő még csak: 7,4 év volt.

Millióknak lett drágább a gáz Magyarországon

Hivatalos statisztikák szerint 2017-ben a magyar lakások 91 százaléka rendelkezett gázellátással, ennek 15,9 százalékában palackos gáz látta el a háztartást. A KSH adatai szerint egy 11,5 kilós palack ára átlagosan 130 forinttal került többe tavaly, mint az azt megelőző évben – írta Pénzcentrum nyomán a hvg.hu. 2017-ben ráadásul az elmúlt tíz év legnagyobb tűzifa áremelkedése volt tapasztalható Magyarországon az azt megelőző évhez képest: 100 kiló fűrészelt tűzifa ára több mint 300 forinttal emelkedett.

A válság óta nem dolgoztak ennyien az EU-ban

Kilencéves mélyponton maradt a munkanélküliségi ráta decemberben az euróövezetben és az Európai Unióban is – közölte az Eurostat, az EU statisztikai hivatala. Decemberben 17 millió 961 ezren voltak munkanélküliek az EU-ban, ebből 14 millió 137 ezren az euróövezetben. Az előző hónaphoz képest az unióban 165 ezerrel, ebből az euróövezetben 134 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva jelentős a csökkenés: az EU-ban 2 millió 66 ezerrel, az euróövezetben pedig 1 millió 536 ezerrel kevesebben voltak állás nélkül – írta az index.hu.

Nem változott az alapkamat

Változatlanul hagyta a főbb kamatfeltételeket szerdai rendes kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntéshozó testülete, egyúttal ráerősített érvényben lévő útmutatására is. A monetáris tanács kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását – áll a testület közleményében, amit a magyaridok.hu ismertetett.

Napokon belül létrejön a Közszolgáltató Vállalatok Konzultációs Fóruma

Február 12-én megalakul a Közszolgáltató Vállalatok Konzultációs Fóruma (KVKF) – tudta meg a vg.hu. A testület az állami tulajdonban lévő vállalatok, azaz a közüzemek munkaügyi kérdéseivel, például konfliktuskezeléssel, bérügyekkel is foglalkozik majd. A félévente plenáris ülést tartó, szakbizottságokban is tevékenykedő KVKF célja, hogy a bérügyek mellett az esetleges munkaügyi konfliktusokat is kezelje – korábban ennek sem volt a közüzemek esetében intézményesített formája.

Hatalmas bevételkiesése lehet az idén a gazdáknak

Tavaly 13 millió tonna gabona termett Magyarországon, ami 2 millió tonnával kevesebb a 2016-os mennyiségnél – mondta az Agromashexpo agrárgépipari szakkiállításon Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese szerint elképzelhető, hogy a jövedelemveszteség miatt a termelőknek újra kell gondolniuk az ez évre tervezett beruházásaikat, mivel nem lesz elég pénzük – olvasható az mno.hu-n.

Egészen hihetetlen dologra készül az Aldi

Mintegy kétezer lakást építenek az üzleteik fölé Berlinben. A diszkontlánc annak érdekében, hogy engedélyt kapjon sűrűn lakott területeken új üzletek építésére, azt is vállalta, hogy a megépítendő lakások jelentős részét (akár 30 százalékát) a szociális bérlakásokra jellemző költségek mellett, négyzetméterenként 6,5 euróért adja majd bérbe diákoknak, illetve rászoruló családoknak – írja a napi.hu a Bloombergre hivatkozva.

- Gazdasági hírek

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!