Gazdasági hírek – heti összefoglaló (6. hét)

Kik a legbefolyásosabb turisztikai szakemberek? Február 11-éig lehet jelentkezni a duális gépészmérnök képzésre. Elegancia és kitüntetések a mérnökbálon. Az építőiparban érdemes dolgozni Vas megyében. Ledőlnek az uniós korlátok.

Heti hírösszefoglalónk:

A Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója a legbefolyásosabb turisztikai személyek között

A Turizmus Kft. idén ötödik alkalommal készítette el TOP50 című kiadványát, melyben Magyarország 50 legbefolyásosabb turisztikai személyiségét mutatták be. Az idei kiadványban szerepel Boros László Attila, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója is. A turizmus.com-nak adott interjújában elmondta, a 2017-es évben számára a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum megismerése volt a legfontosabb feladat – idézte a kisalfold.hu.

Meghosszabbították a gépész jelentkezési határidőt

Január 29-e helyett február 11-éig kérhetik a duális gépészmérnök képzést választó tanulók, hogy melyik cégnél szeretnék gyakorlati tanulmányaikat folytatni – adta hírül az sztv.hu. Az eredeti határidőig is már mintegy 70-en adták be jelentkezésüket.

Elegancia és kitüntetések az idei vasi mérnökbálon

Az idei bált az elegancia mottójával szervezte meg a Vas Megyei Mérnöki Kamara. A jeles eseménynek immáron harmadik alkalommal is a szombathelyi Weöres Sándor Színház Krúdy Klubja adott otthont. A mérnökbálon kitüntetéseket is átadtak – tudósított az alon.hu.

Vas megyében az építőiparban érdemes szellemi munkakörben dolgozni

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása alapján Csongrád megyében találni a legjobban jövedelmező állást Magyarországon – közölte az Mfor.hu nyomán a hvg.hu. A lap a KSH legfrissebb adatai alapján azt írja, Csongrád megyében a bányászat, kőfejtés ágazatban dolgozók részesültek a legmagasabb átlagos nettó fizetésben, havi 590 211 forintban. A lap megnézte azt is, hogy az építőiparban milyen fizetésekre lehet számítani az egyes megyékben. Kiderült, Somogyban (265 594 forint), Budapesten (258 408 forint) és Vas megyében (257 873 forint) lehet ebben az ágazatban a legtöbbet keresni szellemi munkakörben.

Ledőlnek az uniós korlátok, olcsóbban vásárolhatunk az interneten

Jó hír az online vásárlóknak: 2018 végéig eltörli az EU a területi alapú korlátozást, a geoblokkolást, így könnyebb lesz beszerezni valamit egy másik országban lévő cégtől az interneten – így harangozta be az Európai Parlament (EP) közleménye azt a döntést, ami hamarosan mindenkit érinthet, aki vásárolt már vagy vásárolna valamit a világhálón. Az mno.hu-n közöltek szerint az internetes vásárlások aránya évek óta folyamatosan emelkedik, olyannyira, hogy 2017 végére az online boltokból vásárlók száma elérhette a 3 milliót, ami a teljes lakosság 30 százalékának felel meg.

Rekordokat dönt a német gazdaság

A német statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint a német export értéke tavaly 1279,4 milliárd euró, az importé pedig 1034,6 milliárd euró volt, az egy évvel korábban felállított rekordhoz képest 6,3 százalékkal, illetve 8,3 százalékkal nőtt. A tavalyi év egészében a német külkereskedelmi mérleg aktívuma 244,9 milliárd eurót tett ki, a folyó fizetési mérlegben pedig 257,1 milliárd eurós többlet alakult ki. Egy évvel korábban, 2016-ban a kereskedelmi mérleg többlete történelmi csúcsot állított be, 248,9 milliárd euróval, míg a folyó fizetési mérlegben pedig 259,3 milliárd euró keletkezett – írja a vg.hu.

Rengeteg pénzt fizethet ki a női dolgozóinak a Tesco

Napjaink egyre fontosabb témája, hogy azonos munkakörben dolgozó nők és férfiak más-más fizetést kapnak – derül ki az origo.hu cikkéből. Természetesen vannak munkakörök és munkahelyek, ahol ez nem jellemző, de a brit Tesco most 4 milliárd fontot fizethet azért, mert a nők 3 fonttal kerestek kevesebbet óránként az áruházakban, mint férfi kollégáik a raktárban, elosztó központokban. Akár 4 milliárd fontot is fizethet visszamenőleg a Tesco javarészt női dolgozóinak. Az óriási összeg (átszámolva 1400 milliárd forint) minden idők legnagyobb brit fizetési különbségeket eltüntető kérelmének köszönhetően jöhet létre.

Mikor érjük végre utol Németországot?

A magyar gazdaság a többi visegrádi országnál sokkal lassabban zárkózik fel a némethez, és a jelenlegi ütemben 86 év alatt érné utol azt. A tipikus magyar háztartás jövedelme pedig egyáltalán nem zárkózik fel, hanem a németországi jövedelmek 40 százalékán stagnál. Ezekben a mutatókban nincs jelentős különbség a baloldali és a jobboldali magyar kormányok között – állapítja meg elemzésében az index.hu.

Gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság

Idén a korábban várt 3,6 százalékkal szemben 3,7 százalékos, jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság, amely szerdán tette közzé esedékes téli gazdasági előrejelzését az Európai Unió egészére és az egyes tagállamokra. A magyaridok.hu szerint a növekedés fő hajtóereje az uniós források ismét fokozódó felhasználása volt 2017-ben, miközben a fogyasztói bizalom továbbra is magasan állt, a magánfogyasztást pedig erősítette a béremelkedés és a bővülő foglalkoztatottság.

Veszélyessé vált a béremelés a szomszédban

Elriaszthatja a befektetőket, ha a következő időszakban is a tavalyihoz hasonló ütemben emelkednek a bérek Romániában, a termelékenység ugyanis messze nem nő ugyanolyan iramban. A napi.hu írása szerint ugyanis bruttó 1000 euróra szeretné feltornázni 2020-ra a román kormány az átlagbért, a minimálbér pedig meg fogja haladni a nettó 300 eurót. Jelenleg a minimálbér 255 euró, a bruttó átlagbér pedig 720 euró, amiből 517 eurót (160 ezer forint) kapnak kézhez a munkavállalók.

- Gazdasági hírek

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!