Gazdasági hírek – heti összefoglaló (7. hét)

Sárvár a nyolcadik a TOP 10-es listán. Plusz sávot kap a 86-os főút. Kőszeg fellendítené a borászatot. Újabb segítség a Stylnek. Négy százalékkal nőtt a magyar gazdaság 2017-ben. Megállíthatatlanul nő a hazai termőföld ára.

Heti hírösszefoglalónk:

Sárvár a nyolcadik a vendégéjszakák tavalyi TOP 10-es listáján

A nyolcadik helyen szerepel Sárvár a kereskedelmi szálláshelyeken a 2017-es esztendőben eltöltött vendégéjszakák szerinti rangsorban – adta hírül a kisalfold.hu. Az első három helyen Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló található. Sárváron tavaly 484 ezer 142 vendégéjszakát regisztráltak.

Újabb sávot kap a nyugat-magyarországi főút

A 86-os számú főút Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakaszát 2×1 sávosról 2×2 sávosra a SpeciálTerv Kft. és a TURA-Terv Kft. tervezheti át nettó 395 millió forintért. A becsült ellenérték 415 millió volt és összesen nyolcan pályáztak a munkára – közölte a napi.hu. A NIF január 19-én írta alá a szerződést a nyertesekkel.

Kőszeg városa szeretné fellendíteni a borászatot

Túraútvonal kóstolási lehetőséggel, városi szőlőültetvény és gesztenyés telepítése, termény-feldolgozó építése – többek között ilyen beruházásokat terveznek, sőt van, ami már el is kezdődött Kőszegen. A borászat fellendítését már egy nyertes pályázat is segíti. Kőszegen egykor virágzó szőlő- és gyümölcstermesztés folyt. A város most szeretné ezt a hagyományt feléleszteni a Kálváriától a Szulejmán Kilátóig terjedő területen. A zártkertek revitalizációját támogató forrásból saját, úgynevezett gyalogművelésű szőlőültetvényt, és gesztenyést telepítenének, és az oda vezető út is megújulhat – derül ki az sztv.hu riportjából.

Újabb segítséget kap a Styl ruhagyár

Három éve próbálják megmenteni a szombathelyi Styl ruhagyárat, eddig 1 milliárd 470 millió forint közpénzt költöttek el erre. Ebből a pénzből viszont csak 500 milliót látott a ruhagyár, 970 milliót a felszámolója kapott. A kísérlet nem sikerült, a gyár nem tudott megélni a szabadpiacon. A dolgozók erre nyílt levélben fordultak országgyűlési képviselőjükhöz, Hende Csabához, azt kérve, járjon közbe, hogy a gyár 190 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 135 millió forint hitelt kaphasson. A hvg.hu szerint hétfőn viszont Hende megnyugtatót posztolt a Facebookra: „Hamarosan újabb állami segítség érkezik a Styl-dolgozók munkahelyének megmentésére. Pintér Sándor belügyminiszter kérésemre intézkedik.”

Négy százalékkal nőtt a gazdaságunk 2017-ben 

2017-ben 4,0 százalékkal emelkedett a magyar GDP – tette közzé a KSH az első becslését. Ez az adat egy kicsivel gyengébb, mint amit a kormány várt, az NGM 4,1 százalékos növekedéssel számolt – írja a hvg.hu. A negyedik negyedévben meglódult a gazdaság: a nyers adatok szerint 4,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Élénk lakáspiacra lehet számítani 2018-ban is

23 százalékkal nőtt éves szinten a lakások iránti kereslet idén február közepéig, így élénk piacra lehet számítani 2018-ban is. A nagy kereslet miatt a vevők számára a teljes piacot nézve nincs nagy mozgástér az alkura, de ennek mértéke ingatlantípusonként különböző. Az ingatlan.com adatai szerint ritka, hogy 5-10 százaléknál nagyobb árengedménnyel találjon gazdára egy ingatlan – olvasható az index.hu elemzésében. Esetenként akadnak ellenpéldák is, amikor a vevőjelöltek egymásra licitálnak, és feljebb megy az lakás ára.

Megállíthatatlanul nő a hazai termőföld ára

Nagyot nőttek tavaly a termőföldárak Magyarországon, a győri Agrotax földértékelő vállalkozás adatai szerint az országos átlagár meghaladta az 1,4 millió forintot. Ez 16 százalékos emelkedést jelent a 2016-os szinthez képest. Sáhó Ákos, az innovatív, online értékelő rendszert kifejlesztő működtető cég ügyvezetője a magyaridok.hu-nak elmondta, minden régióban elérte az egymillió forintot a termőföld ára. A legdrágábban a Dél-Alföldön lehet mezőgazdasági területhez vagy erdőhöz jutni, ott az átlagár meghaladta az 1,65 millió forintot. A legolcsóbb régiónak Észak-Magyarország számított, ahol egy hektár 1,12 millió forintot ért tavaly.

A tavalyi év minden szempontból rekord volt a szállodáknak

A tavalyi év minden mutatót érintően rekordév volt a magyarországi szállodáknak – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb elemzéséből, amit az origo.hu szemlézett. A tavalyi év eredményeit értékelő elemzés szerint a szállodák forgalma jelentősen emelkedett, a bruttó szoba-árbevétel 16,8 százalékkal 248,23 milliárd forintra nőtt, a szállodák összes bruttó forgalma 15,6 százalékkal 416,67 milliárd forintra emelkedett.

Kevesen követik az Aldit, de 200 ezer lesz a minimálbér az áruházláncoknál

Az év elején jelentette be az Aldi, hogy 15 százalék körüli béremelést adott az idén az eladóinak, így a kezdő fizetés náluk meghaladja a bruttó 270 ezer forintot, de a gyakorlott szakemberek még ettől is jelentősebb pénzre számíthatnak. Például aki tíz éve náluk van, akár 352 ezer forint bruttót is kaphat. Egy hónap telt el a német multi nagy bejelentése óta, és most az mno.hu körbekérdezte, hogy a konkurens kereskedelmi láncok is emelték-e a dolgozók bérét. Egyedül a CBA adott egyértelmű választ.

Jelentősen javult a folyó fizetési mérleg

A folyó fizetési mérleg többlete decemberben 501 millió eurót, a novemberinél 110 millió euróval többet tett ki, az áruexport és import értéke is csökkent havi szinten – közölte honlapján a legfrissebb adatokat a Magyar Nemzeti Bank szerdán. Szembetűnő – írja a vg.hu -, hogy az áruk soron a novemberi 403 millió eurós többlet negatívba fordult – mínusz 3,7 millió euró – az év utolsó hónapjában. Eközben a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának aktívuma 528,4 millió euróra nőtt, ami szerény 12 millió euróval több az előző havinál.

- Gazdasági hírek

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!