Gazdasági hírek – heti összefoglaló (8. hét)

Fejlesztések a gazdálkodástudományi tanszéken. Az őriszentpéteri Pajta a TOP10-ben. 45 milliós támogatás Celldömölknek. Balázsy Péter az év fiatal vezetője. Már CSOK-kal is csak álom az új lakás. Sajtból több a külföldi a magyar boltokban.

Heti hírösszefoglalónk:

Fejlesztik a szombathelyi gazdálkodástudományi tanszéket

A tavalyi esztendőtől már nem csak elméleti közgazdaságtudományi szakok érhetők el az ELTE képzési kínálatában, mivel a szombathelyi campuson elindult a gazdálkodástudományi tanszék, és a hozzá kapcsolódó képzések. Egy év alatt a kezdeti 2-ről 6-ra bővítették a tanszék oktatói állományát, és további fejlesztések várhatók. A már meglévő és a közeljövőben induló képzéseket illetően az egyetem szorosabbá fűzi a kapcsolatot a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrummal és rajta keresztül két tagintézményével – derül ki az sztv.hu tudósításából.

Az őriszentpéteri Pajta a kilencedik a TOP10-es listán 

Sok év után ismét egy vidéki étterem került a Dining Guide top10-es listájára. Az encsi Anyukám mondta konyhája és az étterem minősége folyamatos fejlődést mutat, az evolúció útja szépen nyomon követhető. A TOP10-es listán a kilencedik az őriszentpéteri Pajta, amely az értékelők szerint eddig is nagyon jó és szerethető, méltán népszerű konyhát vitt, év közben azonban igen meghatározó séfváltás történt – olvasható a mindmegette.hu-n.

Európa Kulturális Fővárosa: Szombathely már nincs versenyben

Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott verseny magyarországi előválogatásán – közölte az Európai Bizottság. A 2017 februárjában meghirdetett magyarországi pályázati felhívásra eredetileg hét város jelentkezett: Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém. A benyújtott pályázatokat egy független szakértőkből álló, 12 tagú testület tekintette át és döntött a továbbjutókról – írja a hvg.hu.

45 millió forint támogatást kapott Celldömölk

45 millió forint állami támogatást kapott működésre tavaly Celldömölk, amelynek köszönhetően biztonságosan tudta ellátni a feladatait. A vaol.hu-n megjelent írás szerint celldömölki önkormányzat egyébként az elmúlt években folyamatosan számíthatott központi működési támogatásra, ahogyan számos fejlesztési forrás is érkezett a városba.

Balázsy Péter megyei jegyző az év fiatal vezetője

Negyvennél is több pályázó közül Paál Laura, a GE Global Operations IT vezetője lett az „Év fiatal vezetője – 2017” pályázat győztese, aki egyúttal a nagyvállalati kategóriát is megnyerte. A közigazgatási szervezetek vezetői közül Balázsy Péter, Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője, megyei jegyző került az élre – adta hírül a piacesprofit.hu.

Sokaknak már CSOK-kal is csak álom az új lakás

Megállíthatatlannak tűnik az új építésű lakások áremelkedése – főképpen Budapesten. Az OTP Ingatlanpont friss elemzése szerint a fővárosban egy év alatt az átlagos négyzetméterárak 70 ezer forinttal 620 ezer forintra emelkedtek. Ez már most azt jelenti, hogy egy háromgyermekes házaspár által igénybe vehető tízmillió forintos otthonteremtési kedvezmény (CSOK) még a hozzá felvehető újabb tízmillió forintos, kedvezményes kamatozású hitellel együtt sem közelíti meg azt az értéket, amelyből egy ekkora családnak kényelmes méretű otthont lehet vásárolni – állapítja meg az mno.hu.

Példátlan a tavalyi béremelkedés

Megközelítőleg 13 százalékkal nőttek tavaly az átlagkeresetek, amire 2002 óta nem volt példa. A KSH adatai szerint 2017-ben átlagosan bruttó 297 ezer forintot kerestünk, a reálbér-emelkedés pedig elérte a 10,3 százalékot, ami szintén rekordmagas értéknek számít – közölte a magyaridok.hu. A reálkeresetek felzárkózása 2010 és 2017 között kétszer akkora volt, mint a szocialista kormányok idején. Elemzők 2018-ban is a fizetések dinamikus emelkedését várják az alacsony inflációnak és a minimálbérek újabb jelentős felzárkóztatásának köszönhetően, valamint a munkaerőhiány miatt.

Egy kiemelkedő stabilitási kockázattal számolt le Magyarország

2017. december 20-án lejárt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az érintett kereskedelmi bankok közötti utolsó, forintosításhoz kötődő devizaswap-ügylet, és ezzel technikai értelemben is véget ért a magyarországi lakossági devizahitelek kivezetése. A bankok a forintosítási program keretében összesen mintegy 9,7 milliárd euro értékben vettek devizát az MNB-től az utóbbi három évben, a 2017-es konverziók 1,1 milliárd eurót tettek ki – írja a vg.hu.

Debrecenben épít gyárat a Continental

Újabb gyárat épít Magyarországon a Continental. A technológiai vállalat jelenleg hat üzemmel, egy gumiabroncs-kereskedelmi képviselettel és egy logisztikai központtal van jelen Magyarországon – foglalta össze a napi.hu híre alapján a totalcar.hu. A közelmúltban egy budapesti mesterséges intelligencia központ megnyitásáról döntöttek, most pedig egy új, debreceni telephely építését jelentették be.

Sajtból több a külföldi, mint a hazai az áruházakban

A tej terméktanács illetékesei úgy látják, hogy míg a kiskereskedelmi láncok döntő többsége már a hazai termelésből származó tejet részesíti előnyben, ugyanakkor az origo.hu cikke szerint sajtból még mindig a külföldiből van több az áruházakban.

 

- Gazdasági hírek

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!