Gazdasági hírek – heti összefoglaló (9. hét)

Bükfürdő és Sárvár a tíz legnépszerűbb termálfürdős település között. Vas megyében 28 nap az átlagos fizetési határidő. Vasi pincértanuló sikere. Tavaly bedurrantotta a beruzásokat az uniós pénz. Terjed a piacon a fogyasztóbarát lakáshitel.

Heti hírösszefoglalónk:

Két vasi a tíz legnépszerűbb hazai termálfürdős település között

A tavalyi teljes vendégforgalom alapján Bük/Bükfürdő a harmadik, Sárvár pedig az ötödik a tíz legnépszerűbb hazai termálfürdős települést felvonultató toplistán – közölte a termalonline.hu. A belföldi vendégforgalom adatait tekintve Bükfürdő az ötödik, Sárvár a hetedik, míg a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák számát nézve Bükfürdő a második, Sárvár pedig a negyedik a sorban.

Csökkent a magyar cégek átlagos fizetési késedelme

Tavaly valamelyest romlott a határidőig kifizetett számlák aránya, viszont a késve fizető vállalkozások rövidebb átlagos csúszással rendezték tartozásaikat. A bisnode.hu adatai szerint Komárom-Esztergom megye vállalkozásai igyekeznek leginkább tartani a fizetési határidőt, míg Nógrád megyében csúsznak a legtöbbet a cégek a számlafizetésekkel. Vas megyében 28 nap az átlagos fizetési határidő.

Vasi pincértanuló sikere a Danubius versenyén

Igazi mesterekké váltak a diákok a 47. Danubius Tanulóversenyen. A vállalat szállodáiban gyakorlatot teljesítő szakács, cukrász és pincér tanulók mérték össze kreativitásukat, szakmai felkészültségüket a Hotel Hungaria City Centerben – adta hírül a turizmus.com. A versenyen vasi siker is született: a pincérek között második lett Vörös Virág, a Szombathelyi Szolgáltatási SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziumának tanulója, aki a sárvári Danubius Hotel színeiben versenyzett.

Még mindig bőségesek a pénzforrások

A Széchenyi 2020 maradék, de még igen bőséges pénzforrásai az év első felében még a kkv-kra várnak. Eszközbeszerzésre, innovációra, turizmusra, informatikai fejlesztésre, munkahelyi képzésekre, de még a tőzsdére kerülésre is kaphatóak vissza nem térítendő, illetve rendkívül kedvező konstrukciójú pénzek, tőketámogatások – hangzott el a Piac & Profit üzleti magazin Pénz, de honnan? Szombathelyi roadshow-ján, olvasható a szombathely.hu-n.

Tavaly bedurrantotta a beruházásokat az uniós pénz

2017. negyedik negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházások dinamikus bővülése, a fejlesztések volumene 14 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – közölte a KSH. Az index.hu szerint a nagymértékű növekedés továbbra is az aktuális uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott fejlesztéseknek, a vállalkozások kapacitás-növelésének, valamint a lakás- és egyéb ingatlanberuházások élénkülésének köszönhető. A költségvetési szféra erőteljes növekedést (69 százalék) mutatott, míg a vállalati beruházások csak 3,1 százalékkal nőttek.

Vészesen leapadt a gázkészlet a hazai tárolókban

Szinte üresek a hazai kereskedelmi földgáztárolók, miközben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a napokban mégis azt közölte, hogy bőségesek az ország gázkészletei. A hivatal tájékoztatása alapján csaknem 2,5 milliárd köbméter energiahordozó áll rendelkezésre. Ezzel szemben az együttesen 4,4 milliárd köbméter kapacitású, négy állami tulajdonú tárolóban – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomáson – már csak mintegy 650 millió köbméternyi a földgáz. Vagyis a tárolók feltöltöttsége alig 15 százalékos – tudta meg szakértőktől az mno.hu.

Óriási különbségek az EU-ban – magyar régiók a legszegényebbek között

Óriási különbségek voltak az európai uniós tagállamok 276 régiója között az egy főre jutó hazai össztermék tekintetében 2016-ban is, a legszegényebb és a leggazdagabb régió között tovább mélyült a szakadék az előző évhez képest – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának friss adataiból, amiket a napi.hu szemlézett. Magyarországon vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó GDP az uniós átlag 67 százalékát érte el 2016-ban, 1 százalékponttal csökkent 2015-höz képest. Nyugat-Dunántúl mutatója 1 százalékponttal emelkedett, Közép-Dunántúlé viszont 2 százalékponttal csökkent.

Bővülő pályákon, változatlan áron autózhatunk

Hatodik éve változatlan a személygépkocsik autópálya-használati díja, miközben 2010 óta több mint 390 kilométerrel bővült a gyorsforgalmiút-hálózat hossza Magyarországon – írja a magyaridok.hu. A lap szerint a következő években minden fontos ponton elérik az országhatárt a gyorsforgalmi utak, és a megyeszékhelyek is megközelíthetőek lesznek.

Terjed a piacon a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

A hosszabb kamatperiódusú, vagy futamidő végéig rögzített, fix kamatozású lakáskölcsönt igénylők bő 40 százaléka már minősített fogyasztóbarát lakáshitelt vesz fel. Egy átlagos lakáskölcsönnél akár félmillió forintot is megtakaríthatnak, és a hitelbírálattól a jelzálogjog törléséig egyszerű és gyors ügyfélkezelésre számíthatnak a fogyasztóbarát védjegyes konstrukciót választók – adta hírül a vg.hu az MNB közlése alapján

- Gazdasági hírek

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!