A Google azt kutatta, mitől lesz sikeres egy céges csapat – Mutatjuk, mi lett az eredmény

Sokan hajlamosak alulértékelni a csapatmunka jelentőségét. Sajnos a vezetők egy része csak alkalmazottat lát a kollégában, nem csapattagot. Ez pedig hiba. A Google erről egy kutatást is készített. Mi most ennek az eredményeit részletezzük.

A Project Aristotle-nek elnevezett projektet egyébként egy filozófustól származó idézet inspirálta, ami magyarul valahogy így hangzik:

“Az egész nagyobb, mint az alkotórészek összessége.”

Ebből kiindulva szerette volna kideríteni a Google, hogy mi tesz igazán hatékonnyá egy csapatot. Ami egyből bebizonyosodott: ha egy csapatban csupa kiváló egyén van, attól még nem biztos, hogy tudnak együtt dolgozni.

De hogyan hozható ki a maximum a csapatból.

A Google szerint úgy, ha bízunk a tagokban. Arra kérdésre, hogy “Mi volt az, ami a leginkább meghatározta egy csapat működését?”, a válasz: pszichológiai biztonság. Ami annyit jelent, hogy az egyén nyugodtan vállalhat nagyobb kockázatot, mert tudja, hogy nem kap megtorlást a csapatától, és nem hozzák zavarba. Így többet vállalnunk és könnyebben beismerjük a hibánkat is. Mindez megteremti az alkotáshoz szükséges bizalmat és a szabad légkört, ami elengedhetetlen a produktivitáshoz.

És mi kell ahhoz hogy bizalmat építs ki a csapatodban?

Például tudni kell hallgatni. A bizalom kiépítéséhez elsőként tisztelned kell mások érzéseit és gondolatait. Az aktív hallgatás – amikor nem csak bólogatsz, hanem tényleg figyelsz a másikra és kérdezel, amikor szükséges – megmutatja a másiknak, hogy tényleg érdekel, amit mond.

De úgy is építhetünk bizalmat, hogy együttérzést mutatunk. A hallgatás mellett próbáld megérteni a csapattársaid látásmódját! Ezt kognitív empátiának hívják. Az érzelmi empátiával mindannyian sokat nyertek majd, hiszen jóval hatékonyabban tudjátok megosztani egymással a saját gondolataitokat, érzelmeiteket. Mindig képzeljük bele magunkat a másik helyzetébe.

Legyél hiteles! A hitelesség bizalmat teremt. Ne mutasd másnak magad, mint ami vagy. Vállald a hibáidat, azt, hogy nem vagy tökéletes. A hitelesség nem azt jelenti, hogy mindent elmondasz magadról, csupán annyit, hogy következetesen követed a saját értékeidet.

 

csapatmunka

 

Mutass példát! Ne csak mondd, hanem állíts is követendő példát. Beszélhetsz a tiszteletről és a becsületességről, de mindezt meg is kell mutatnod.

Legyél segítőkész! Az a leggyorsabb módja annak, hogy elnyerd valakinek a bizalmát, ha segítesz neki. Bizonyára neked is nagyon jól esik az, amikor a segítségedre siet valamelyik kollégád vagy családtagod. Legyél te is ilyen!

Végül legyél alázatos! Az alázat nem azt jelenti, hogy sosem állsz ki magadért, vagy nem nyilvánítod ki a véleményedet. Sokkal inkább azt, hogy felismered: te sem tudhatsz mindent, és hajlandó vagy tanulni másoktól. Azt is jelenti, hogy ki tudod mondani az egyik legnehezebb kifejezést: sajnálom.

Tudjuk, nem könnyű mindezeket megtanulni és betartani. De megéri küzdeni, hiszen egy vállalkozás csak akkor lehet hosszú távon sikeres, ha a kollégák csapatban és egyénenként is eredményesek lehetnek.

- csapatépítés, elemzés, munkaügy, produktivitás, Szakemberképzés, üzleti célok, vállalkozás indítás, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!