Ha eleged van az alkalmazotti létből…

Új év, új tervek. Ilyenkor, az év vége felé sokan gondolják úgy, hogy elég az alkalmazotti létből, itt az ideje vállalkozást indítani. Ezek a gondolatok legtöbbször azért jönnek, mert az egyébként is stresszesebb karácsony előtti időszakban a munkahelyen még az átlagnál is több feladatot bíznak ránk.

Mintha azok elvégzésére év közben nem lett volna elég idő. No, de ez más kérdés. A lényeg az, hogy a növekvő nyomás hatására ilyenkor többen gondolják, hogy elég az alárendelt szerepből. Ezért indítanák el a saját vállalkozásukat. Sokan viszont csak eddig jutnak, hiszen egy cég beindításához tőkére van szükség. Ahogy arra is, hogy képesek legyünk kockára tenni a nehezen megtakarított pénzt.

GVYM0DWG9D

Vagyis befektessünk egy valami olyasmibe, amiről nem tudjuk, hogy vajon működik-e. Ezért mielőtt hirtelen gondolatok által vezérelve felmondasz a munkahelyeden, tervezz. Először is találd ki, hogy pontosan mit fogsz csinálni, és indíts a munkád mellett egy mellékprojektet. Közben készíts üzleti tervet és készülj fel a váratlan helyzetekre!

És gyűjts pénzt!

Keress pályázatokat, beszélj üzleti angyalokkal, kockázati befektetőkkel, vagy próbáld ki a közösségi finanszírozást. Esetleg kérj segítséget a családtól, a barátoktól. Ha összejött a keret, akkor válts, egyébként tényleg kockázatos lesz az indulás. Nagyon fontos, hogy ne hagyd ki a mellékprojekt részt. Így gyűjthetsz ugyanis kellő információt arról, hogy életképes-e a terméked, a szolgáltatásod, és nem mellesleg a buktatókat is könnyebben feltérképezheted.

De mi kell ehhez? 

Leginkább idő. Hiszen a szakértelmed elvileg megvan, ha már egy vállalkozás indításába fognál. Ahhoz pedig, hogy időd legyen, nem árt megtanulni a hatékony időmenedzsment technikákat – erről itt írtunk. És a projektmenedzsment alkalmazásokat is ideje élesíteni.

Plusz áldozz időt a tanulásra! És ne a pénz legyen a legfőbb motiváló tényező.

Vállalkozni jó dolog, de ahhoz, hogy tényleg naprakész és versenyképes legyél, tanulni kell. Szerencsére ma már ezt online is megtehetjük. Kiváló erre az Udemy, ahol a vállalkozás működtetéséhez kapcsolatos általános infók mellett komoly szakmai anyagokat is találsz.

De nem úszhatod meg azt se, hogy eseményekre járj. A networking ugyanis része a vállalkozás indításának. A jó kapcsolatok hiánya legalább annyira nehezít a helyzeten, mint a pénz hiánya. Szóval ismerkedj és inspirálódj eseményeken, plusz keress magadnak olyan mentort, aki segít, amikor kell, és motivál, ha jön egy-egy nehezebb nap vagy a kudarc. Hiszen ilyen is lesz bőven.

Végül figyelj arra, hogy olyan emberek vegyenek körbe, akikben megbízol és akik értik a szakmájukat. Hiszen nem fogsz tudni mindent egyedül elvégezni. Már csak az időhiány miatt sem. Ha pedig olyan feladatokra megy el a napod nagy része, amik közvetlenül nem hoznak bevételt, hamar leépülhet a céged.

Persze azért nem kell ennyire borúsan látni a cégalapítás kérdését, csupán a hirtelen lépésektől kell távol tartani magunkat. Ha tervezünk, ha mindenre lesz egy “B” tervünk és objektívan döntünk, akkor jó vállalkozók leszünk.

- Pénzügy, produktivitás, üzleti célok, üzletszerzés, vállalkozás indítás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!