Ha hiányzik a motiváció a munkában…

Mindenkivel előfordul, hogy olykor motiválatlanná válik. A munkában és a magánéletben is megesik ez. Sokan próbálunk is ezen túllendülni, csak nem mindig a legjobb megoldást választjuk. Másoktól tanácsot kérni például nem kifejezetten célravezető.

Egy kutatás szerint legalábbis sokkal jobb az, ha ilyenkor mi adunk tippeket azoknak, akik hasonló cipőben járnak.

Vállalkozás

Lauren Eskreis-Winkler és Ayelet Fishbach pszichológusok végeztek egy kutatást, amiből kiderült, hogy a motiválatlan emberek többsége nem azért nem tesz meg valamit, mert kevés az információja az adott dologról. Sokkal inkább azért, mert nem hisz önmagában. Egyszerű példa: attól még, hogy tudjuk, milyen veszélyes a dohányzás, nem tesszük le a cigarettát. És nem azért nem fejezünk be egy projektet, mert nem tudjuk, mi a határidő.

Az ok sokkal inkább a saját magunkba vetett bizalom hiánya. Nem hisszük el ugyanis, hogy meg tudjuk tenni azt az adott dolgot. Attól pedig, hogy valakitől kapunk egy tanácsot, nem lesz nagyobb az önbizalom. Szemben az olyan helyzetekkel, amikor mi adunk tippeket másoknak. Ha a hasonló helyzetben lévőket tudjuk ösztönözni, növekedhet a motivációnk – vélik a szakértők.

Konkrét példát is közöltek:

Eskreis-Winkler és Fishbach kutatása szerint a pénzmegtakarítási problémákkal küzdő emberek 72 százaléka mondta azt, hogy sokkal motiváltabbá vált akkor, ha ők adtak tanácsokat másoknak, mint amikor az America Saves adott nekik hasonló tippeket. De a dühkezeléssel küzdő emeberek közül is 77 százalék mondta azt, hogy motiváltabb volt akkor, amikor ő beszélhetett a sorstársaknak a kontroll megtartásáról, mint amikor pszichológus adott neki tanácsokat. És nagyjából hasonló arány volt megfigyelhető a súlyfelesleggel küzdők körében végzett kutatás során is. A vizsgált emberek 72 százaléka sokkal több erőt érzett magában a fogyáshoz, amikor másoknak mesélhetett a kilók leadásának lehetséges módszereiről. Szemben azzal, amikor a Mayo Klinika táplálkozási tanácsadója osztott meg velük információkat.

A motiváció fenntartásának tehát az a kulcsa, hogy beszélgess olyan emberekkel, akik hasonló cipőben járnak. Ha úgy tekintesz a problémádra, mintha valaki másé lenne, egyből tudsz erőt meríteni, és újra teljes erővel leszel képes dolgozni a célokért.

 

- munkaügy, produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!