Ha jól indítjuk a napot, a befejezésre sem lesz panaszunk

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy egy egész napot végigdolgoztál, aztán a nap végén mégis azt érezted, szinte nem csináltál semmit. Ez sajnos megesik. Ha nem vagyunk elég tudatosak a munkaszervezésben, előfordul.

Például ha a nap elején a tettek helyett csak halogatunk, máris csökken a produktivitás. Persze tudjuk, a nehéz feladatot könnyebb későbbre ütemezni, mint annak nekiállni. Ez azonban rossz taktika. Ilyenkor nincs mit tenni, át kell vernünk az agyunkat, és a feladat tologatása helyett bele kell vetnünk magunkat a munkába. Csupán egy pillanatnyi határozottság kell ehhez.

Érdemes kipróbálni, hiszen ha a nap rettegett feladatán túl vagyunk, az már motivációt ad a többi teendőhöz. 

Ha túl komplex a feladat, akkor azt részteendőkre kell osztani

Így már nem fog olyan vészesnek tűnni. Az első egység elvégzése után pedig már látni fogjuk, hogy haladunk a dologgal, ezáltal a kezdeti feszültség is szűnni fog.

Valójában ezt nevezzük sprint-pihenés-ismétlés taktikának…

Aminek tehát az a lényege, hogy a nagyobb projekteket kisebb emészthető feladatokra kell bontani. És mindig csak egy egységre kell koncentrálni. Maximális erővel természetesen. Ez a sprint, amit a pihenés, illetve az eredményesség érzete követ. Mielőtt továbblépnél a következő feladatra, foglalkozz kicsit mással! Majd jöhet az ismétlés, azaz az eredeti feladatra való visszatérés. Ez már sokkal könnyebben fog menni, hiszen az első egység elvégzése okozta sikerélmény már motiválólag hat. Valamint, ha kisebb egységekben haladunk előre, már nem lesz olyan ijesztő az egész feladat sem.

reggel-kávé-vállalkozó

Fontos továbbá, hogy tudatosítsd azt is: ha sikerélménnyel kezded a napot, sokkal produktívabb leszel. Ezért célszerű még az előző napról megmaradt feladattal indítani a reggelt. Fejezzünk be egy félkész projektet, és máris sikerélménnyel indul a nap. Így már reggel érezni fogjuk, hogy produktívak vagyunk. Ezáltal a folytatás is könnyebb lesz.

Végül: kapcsold ki a közösségi média értesítéseket! Hiszen egyetlen üzenet is képes annyira kizökkenteni, hogy a munkába való visszatérésig húsz perc is eltelhet. Ennyi idő kell, amíg újra el tudsz mélyülni a feladatban. Ami reggel még érzékenyebben érinthet. Célszerű inkább a nap folyamán dedikált időpontokban megnézni az üzeneteket, mint minden egyes új értesítéskor kézbe venni a telefont.

 

- munkaügy, produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!