Ha nincs dokumentált üzleti folyamatunk, sok időt elpazarolunk a munkanapból – ezzel nem kevés bevételről is lemondunk

“Az idő pénz” – szól a mondás. Ami tekinthető közhelynek is, de ha jobban belegondolunk, az üzleti életre kétségtelenül igaz. Aki nem tud gyorsan reagálni egy kérésre, hamar lemorzsolódik a versenyben. De vajon mi a titok, hogyan lehet “időhúzás” nélkül azonnal minőséget adni?

Leginkább úgy, ha létrehozunk üzleti folyamatokat. Semmit sem szabad spontán végezni, mindent tervezéshez és meghatározott menetrendhez kell kötni. Persze a szabványos folyamatok létrehozása időbe telik, de megéri az áldozatot. Ennek értelmét kutatások is igazolják: a munkavállalók 44 százaléka ugyanis azt mondja, hogy a munkaidő alatt elvesztett idejük elsődleges oka, hogy nem elég hatékonyak a folyamatok. A spontán munkavégzés egyébként azért is problémás, mert így a kollégák sem számonkérhetőek. Amennyiben a munka nincs rendszerhez kötve, könnyen kicsúszik a kezünkből az irányítás. Ugyanakkor ha rendelkezünk konkért, dokumentált üzleti folyamatmodellel, az új kollégák betanítása is sokkal gyorsabb lesz.

Mit kell tenni, hogy létrehozzuk a saját üzleti modellünket?

Először is elemezzük a meglévő folyamatokat. Minden lépést vizsgáljunk meg, mérjük annak hatékonyságát. Ezt követően azonosítsuk a problémás részeket, majd a kollégák bevonásával javítsuk ki azokat. Ez nagyon fontos, hiszen főnökként nem érthetsz mindenhez. Nem mellesleg a dolgozói morálon is javít az, ha a kollégákat is bevonod a tervezésbe. Így a cég sikerét a dolgozók is valamennyire a magukénak fogják érezni.

Az elemzés során azt mindenképpen nézd meg, hogy hol lehet egyszerűsíteni!

Sok cég ott hibázik, hogy túlbonyolítja a dolgokat. Ami olykor együtt jár az idő pazarlásával is. Nézzük tehát meg, hogyan mehetnének simábban a dolgok. Ha megvan a megoldás, építsétek azt be az üzleti folyamatba, majd teszteljétek. Aztán, amikor minden rendben, jöhet az élesítés.

Nem csak a nagy cégeknél van szükség erre

Az üzleti folyamatok létrehozására nem csak a nagy cégeknél van szükség. Szabadúszóként, egy-két személyes vállalkozás tulajdonosaként éppúgy hasznunkra válhat, mint a multiknál.

Hiszen bármekkora a cég, ha nincs fix folyamat, nem csak a munka elvégzése tart hosszabb ideig, hanem a hibázási lehetőség is jóval nagyobb lesz.

photo-1520241050318-96f5d90351fb

Az elinduláshoz tehát nincs más teendő, mint mérni az egyes tevékenységekre áldozott időt. Használd ehhez a Toggle.com alkalmazását, és máris kiderül, hány órát pazarolsz el egy nap. Erről itt írtunk korábban:

Így lehet 6 órás egy 8 órás munkanapból

Nem attól leszel sikeres, hogy sokat dolgozol…

 

- munkaügy, produktivitás, üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!