Ha sikerrel szeretnéd teljesíteni a céljaidat, ne nagyon beszélj azokról másoknak

Az remek dolog, ha vannak terveink a jövőre nézve. Viszont azokat másokkal megosztani már nem olyan jó ötlet. Ha a célunk összefügg a személyes identitásunkkal, addig tartsuk magunkban, amíg azt nem érjük el teljesen.

Tanulmányok igazolják ugyanis, hogy azok, akik idő előtt elmondják a terveiket, kisebb arányban valósítják meg azokat. Persze tudjuk, hogy az ötlethez kötődő adrenalin arra késztet minket, hogy valakivel megosszuk a nagy tervet. De a saját érdekünk érdekében jobb ilyenkor egy nagy levegőt venni és visszafogni magunkat. Gondoljuk meg kétszer is, hogy mit és kinek mondunk el.

Az ok, mármint a megvalósulás rizikója egyébként abban keresendő, hogy amikor egy meg nem valósult tervért kapunk elismerő szavakat, azt érezzük, hogy már közel vagyunk a célhoz. Ez pedig a feltételezésekkel ellentétben nem motiválólag hat. Pont ellenkezőleg, ilyen esetekben többnyire visszaveszünk a lendületből.

De csak azoknál a céloknál figyelhető ez meg, ahol a tervnek közvetlenül köze van a személyünkhöz.

És ez nem csak az üzleti életben van így. Az élet minden területén érvényes a megállapítás. Ha a cél összefonódik a személyes identitással, hallgatnunk kell.

tervek-célok

Persze a terv megosztásának is vannak fokozatai. Ha az elszámoltathatóság kedvéért mondunk el valamit, az más, mint amikor dicséretre vágyunk és ezért beszélünk a célokról. Mondjuk egy mentornak vagy tanácsadónak lehet beszélni a tervekről, de a barátokat, a családtagokat, az ügyfeleket inkább hagyjuk ki a tájékoztatásból.

Összegezve tehát, csakis az elszámoltathatóság miatt ajánlott a nagy tervekről beszélni másoknak. Egyébként jobb hallgatni és csak akkor közölni a világgal a “büszkeségünket”, amikor sikeres volt a megvalósítás. Mindezt azért tartottunk fontosnak elmondani mert az ember alapjában véve könnyen beszél a nagy célokról – még a megvalósítás előtt. Ilyenek vagyunk. Hiszen ha beszélhetünk a tervekről, az jó érzéssel tölt el minket. A reakcióként kapott elismerésről nem is beszélve. Csakhogy ezt az elismerést valójában egy olyan dolog miatt kapjuk, amit még meg sem valósítottunk. Ami könnyen félrevezet minket. Úgyhogy legyél ebben is tudatos! Minderről egyébként az Enterpreneur oldalán olvastunk.

 

- munkaügy, produktivitás, üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!