A hatékony vezető 6 erőteljes tulajdonsága

Főnök vagy vezető? Igaz ugyan, hogy a szinonimaszótár rokon értelmű kifejezésként definiálja e két meghatározást, mégis van egy óriási különbség a két fogalom között. Az pedig a két ember tulajdonságaiban keresendő.

Főnök gyakorlatilag bárki lehet, akit erre papíron kineveznek, de az olyan embert, akit a közösség tagjai nem csupán a ráruházott hatalom miatt fogadnak el, na, őt már vezetőnek hívjuk.

440042-PEIY7T-419

Autokratikus vezetői módszerekkel ma már nem sokra megy egy menedzser, sokkal inkább szükségesek a személyiségének azon egyszerű és tiszta vonásai, amik hiteles emberré teszik őt a rábízott csapat előtt.

De hogy melyek ezek a tulajdonságok, máris mutatjuk

Figyel és hallgat

Ha vezető vagy, szánj néhány pillanatot arra, hogy körülnézz és érzékeld a körülötted lévő környezetet. Ismerd meg az embereket, kik alkotják a csapatodat, nézd meg, mi az, amire fókuszálnak, mivel töltik az idejüket. Talán még arra is szükség lehet, hogy külön-külön személyes megbeszéléseket egyeztess velük, hogy jobban képben legyél az őket foglalkoztató problémákról. 

Érzelmi kötődés

Az elismert vezető tartalmas kapcsolatot épít ki a kollégákkal és az egész csapattal. Érdekli az egyes személyek magánélete, családja. Emlékszik a születésnapokra, illetve néha megoszt velük egy-két személyes történetet, ezzel is közelebb engedve magához a beosztottait.

Tudatosság

Képes tudatosan megfigyelni és érzékelni a közvetlen környezetét. Gyakran beszélget a csapattagokkal, naprakész a szervezettel kapcsolatos hírekből, azaz tesz azért, hogy minden területen jól informált legyen.

Mindig tettrekész

Egy jó vezetőnek tudnia kell cselekedni, idejében felismeri azokat a helyzeteket, ahol közbe kell lépnie.

Bátorít

Nem hagyja, hogy a hatalom a fejébe szálljon, azt viszont igen, hogy a beosztottak is dönthessenek bizonyos dolgokban. Mindig bízik a csapatában, arra buzdít mindenkit, hogy megtalálják a megfelelő utat, és segíti is őket haladni azon.

Felelősen viselkedik

Nagyon fontos tulajdonsága, hogy sosem fél kimondani a szót: „hibáztam.” Ettől nem fogják kevésbé tisztelni, épp ellenkezőleg, azt sugározza, hogy bárki, még ő is tévedhet.

 

- munkaügy, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!