Helyesen kiállított előleg számlával sokat spórolhatunk – Így hozható ki olcsóbban még az idén a lakásvásárlás, az építkezés (VIDEÓ)

Az ingatlanokkal összefüggő 2019-es áfa-szabályokkal kapcsolatos tudnivalók részletes megismerése érdekében szervezett szakmai eseményt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szombathelyen. A rendezvényen többek között dr. Csátaljay Zsuzsanna adószakértő, jogász is tartott előadást, akit mi az 5 százalékos építőipari áfa legfontosabb tudnivalóiról kérdeztünk.

Az áfa-szakértő kérdésünkre elmondta, hogy az idén a generálkivitelezések esetén még a korábbi feltételek mellett alkalmazható az öt százalékos áfa. Azaz akkor, ha a szóban forgó egy lakásos lakóingatlan hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert, társasház esetén pedig egy lakás alapterülete nem nagyobb 150 négyzetméternél. Ez a szabály generálkivitelezés esetén és értékesítéskor is fennáll. Fontos azonban tudni, hogy az 5 százalékos áfa csak 2019 végéig marad érvényben. Azt követően újra 27 százalék lesz az adó mértéke. Lényeges dolog továbbá, hogy nemrég megjelent egy átmeneti rendelkezés. Eszerint akiknél az ingatlanra vonatkozó végleges építési engedély, az egyszerű bejelentés 2018. november 1-jén már megvolt, azok 2024-ig alkalmazhatják a kedvezményes öt százalékos lakás-áfát. Akik viszont nem tartoznak az átmeneti rendelkezés alá, ott legfeljebb 2019. december 31-éig élhetnek a kedvezményes áfa nyújtotta lehetőségekkel.

Viszont nekik se kell lemondani teljes egészében a kedvezményes áfáról

A szakértő tájékoztatása szerint náluk azt kell megnézni, hogy mikori a számla teljesítése. Ha 2020 előtti, ami egy előleg is lehet, akkor az öt százalékkal számolható. Tehát 2019-es előleg számlával, részteljesítésekkel lehet még olcsóbb az új lakás vásárlás, illetve a házépítés. Viszont, ha a részszámla, az előleg számla, a végszámla kiállítására 2020-ban kerül sor, akkor az már csak 27 százalékos áfa tartalmú lehet.

Dr. Csátaljay Zsuzsanna a szakértői prognózisokra alapozva úgy véli, hogy a lakás-áfa emelkedésével drágulni fognak a lakóingatlanok a jövőben. A piacban ugyanis van még tartalék. Ugyan mi úgy érezzük, hogy már magasak az árak, de ha mindezt európai összehasonlításban nézzük, látható, hogy még nem értük el azt a nagyságrendet, ami áremelkedésben várható.


- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!